Ένα «τσουβάλι» διευκρινίσεις ζητάει η ΡΑΕ για το «μεγάλο καλώδιο» της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που θα εξασφαλίσει θετικό πρόσημο στο ενεργειακό ισοζύγιο του νησιού.

Φαίνεται πως η αντιπαράθεση του ΑΔΜΗΕ με την Euroasia για τον φορέα υλοποίησης του project «σπατάλησε» πολύτιμο χρόνο που όμως δεν … περισσεύει για το ενεργειακό της Κρήτης.

Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού εξαιτίας των νέων κοινοτικών οδηγιών για την εκπομπή ρύπων από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, η επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς τον ΑΔΜΗΕ αποκαλύπτει πως εκκρεμούν ένα … «τσουβάλι» διευκρινίσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός του έργου.

Και στη … μέση το ενεργειακό της Κρήτης

Σύμφωνα με τους κανόνες της Κομισιόν για τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, από το νησί θα πρέπει να αποσυρθούν οι περισσότερες πετρελαιοκίνητες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ λόγω της οδηγίας της ΕΕ που βάζει αυστηρούς περιορισμούς για τις εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για την περίφημη οδηγία 201/75/ΕΕ που ουσιαστικά βγάζει εκτός ισοζυγίου τα 601 MW από τα συνολικά 813 MW από την ηλεκτροδότηση της Κρήτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι όποιες προσπάθειες παράτασης που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό.

Η επιστολή ΡΑΕ και οι διευκρινίσεις

Η ΡΑΕ με επιστολή της στον ΑΔΜΗΕ ζητάει πρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των παραμέτρων κόστους και τον καθορισμό της ρυθμιζόμενης απόδοσης της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μεταξύ άλλων ζητάει διευκρινίσεις για

–      το ύψος της ελάφρυνσης των ΥΚΩ που θα προκύψουν,

–      το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου βάσει της μελέτης της Grant Thornton και συγκεκριμένα το μήνα ολοκλήρωσης του έργου μέσα στο 2022,

–      την ακριβή εκτίμηση του χρόνου ηλέκτρισης,

–      το συνολικό ύψος του κόστους της επένδυσης

–      Επίσης ζητείται η ολοκληρωμένη εικόνα της διάρθρωσης του κόστους, και των απασχολούμενων κεφαλαίων, η ανάλυση του ποσού που θα χρηματοδοτείται από δανεισμό και ίδια κεφάλαια αλλά και το εκτιμώμενο κόστος δανεισμού.

–      Τέλος ο Ρυθμιστής κάνει αναφορά στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για επιδότηση ύψους 25% και ζητεί να μάθει εάν υπάρχει κάποια πιο πρόσφατη πληροφορία αναφορικά με τις ενέργειες του ΑΔΜΗΕ για τη λήψη της χρηματοδότησης και το μέγεθος αυτής.

Σωτήρης Μεταξάς 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα