Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε και επίσημα το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca στους πολίτες και άνω των 65 ετών, όπως νωρίτερα είχε αποκαλύψει το ethnos.gr. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε «το εμβόλιο χορηγούνταν από την ηλικία των 18 ως την ηλικία των 64 ετών, διατυπώνοντας όμως από την πρώτη στιγμή τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν. Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχουμε ήδη προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβόλια σε ηλικιωμένα άτομα, δηλαδή σε ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν «μειονεκτικές».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου η πρώτη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αφορά σε πληθυσμό 5,5 εκατ. και διαπίστωσαν με τη χορήγηση μιας δόσεως του εμβολίου, έπειτα από διάστημα 28 με 35 ημερών, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της Astrazeneca. Με μία δόση επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών.

Η δεύτερη μελέτη της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, αφορά σε 7,5 εκατ πληθυσμού από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%».

Η συγκεκριμένη έγκριση αναμένεται να βοηθήσει στην επίσπευση των εμβολιασμών, καθώς πλέον οι Αρχές δεν χρειάζεται να κάνουν διαχωρισμό. Μάλιστα όπως είπε  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε 20 ημέρες αναμένεται να γίνει η ενοποίηση των εμβολιαστικών συστημάτων που υπήρχαν για εμβόλια Pfizer και εμβόλια AstraZeneca. 

Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 1.120.000 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον 747.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μία δόση, ενώ οι 373.000 έχουν κάνει και τις 2 δόσεις.  «H συντριπτική πλειοψηφία των άνω των 65 ετών θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου εμβολιασθεί».

Αναλυτικά οι εμβολιασμοί:

  • Από την ηλικιακή ομάδα των από 85 και άνω, 212.000 πολίτες είτε εμβολιάστηκαν είτε έκλεισαν ραντεβού δηλαδή ποσοστό 57%.
  • Στις ηλικίες 80-84 εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού 230.000 άτομα ποσοστό 58%.
  • Στους 75-79 ετών 282.000 άτομα έκαναν το εμβόλιο είτε έκλεισαν ραντεβού, ποσοστό άνω του 65%.
  • Στους 60-64 ετών 352.000 συμπολίτες μας έκαναν το εμβόλιο είτε έκλεισαν ραντεβού ποσοστό 50%

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό των επόμενων εμβολιαστικών ομάδων που θα πάρουν σειρά. Όπως ανέφερε από μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει στο πλάνο ο εμβολιασμός των επαγγελματιών απάντησε ότι θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρει η ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και μετά οι 65-69 ετών.

Πηγή: ethnos.gr