Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εμβόλιο: Κλιμακώνεται ο πόλεμος BioNTech – CureVac για την πατρότητα της τεχνολογίας mRNA

Πρέπει να διαβάσετε

Στην αντεπίθεση περνά η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, μετά την αγωγή που δέχτηκε από την επίσης γερμανική CureVac για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Σε συνεργασία με τη Pfizer, η οποία ανέλαβε την εμπορική εκμετάλλευση του εμβολίου της, η BioNTech κατέθεσε μήνυση στις ΗΠΑ κατά της CureVac, ζητώντας από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι δεν υπήρξε παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η μήνυση που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης καταγγέλλει ότι η CureVac επιχειρεί να αντλήσει κέρδη από την επιτυχία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 μετά την αποτυχημένη απόπειρά της να λανσάρει δικό της εμβόλιο.

Τον περασμένο μήνα, η CureVac προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη κατά της BioNTech, αξιώνοντας οικονομική αποζημίωση για παραβίαση των πατεντών της. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγών και κατά της Pfizer και της Moderna, η οποία επίσης ανέπτυξε εμβόλιο mRNA.

H BioNTech υποστηρίζει τώρα ότι οι πατέντες της CureVac στις ΗΠΑ είναι ισοδύναμες με τις γερμανικές πατέντες που επικαλέστηκε η CureVac στη Γερμανία. Προφανώς, η αμερικανική εταιρεία ελπίζει ότι η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης μπορεί να αξιοποιηθεί στα γερμανικά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, η BioNTech και η Pfizer ζήτησαν από δικαστήριο της Βοστώνης να αποφανθεί ότι δεν παραβιάστηκαν τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας της CureVac και ότι το εμβόλιό τους δεν βασίζεται στην πατενταρισμένη τεχνολογία της CureVac.

Μία από τις επίμαχες πατέντες αφορά την ενσωμάτωση των μορίων mRNA σε νανοσωματίδια λιπιδίων (LNP). Όπως επισημαίνει το Reuters, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna έχουν δεχθεί αγωγές στις ΗΠΑ από άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας LNP.

Τα εμβόλια και οι πειραματικές θεραπείες mRNA δίνουν εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες. Η τεχνολογία έδειχνε να έχει αμφίβολες προοπτικές πριν από την πανδημία, η οποία αποδείχθηκε τελικά χρυσωρυχείο για τους πρωτοπόρους του κλάδου.

Χρυσωρυχείο

Η BioNTech περιμένει φέτος έσοδα 17 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις του εμβολίου της, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 19 δισ. του 2019 όταν η ζήτηση κορυφωνόταν.

Η Pfizer από την πλευρά της περιμένει φέτος έσοδα 32 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο Covid-19.

Το 2021, πριν παρουσιαστούν τα πρώτα εμβόλια για τον πανδημικό κοροναϊό, η CureVac, η οποία αναγνωριζόταν τότε ως πρωτοπόρος του mRNA, έγινε μήλο της Έριδας ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση στο πειραματικό εμβόλιο.

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε άμεσα τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας με 80 εκατ. ευρώ.

Άλλοι επενδυτές της CureVac είναι το Ίδρυμα Γκέιτς, η GlaxoSmithKline και η γερμανική κυβέρνηση.

Λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις κλινικές δοκιμές, η CureVac δεν κατάφερε να φέρει εμβόλιο mRNA στην αγορά.

Έκτοτε όμως συνεργάζεται με την GSK για εμβόλιο δεύτερης γενιάς, το οποίο στοχεύει σε δύο στελέχη του κοροναϊού και αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε προκλινικές μελέτες σε ποντίκια.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα