Από εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξετάσεις μέσω ηλεκτρονικής πύλης θα περνούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν και επισήμως εποχικό εμβολιασμό (π.χ. για γρίπη ή για πνευμονιόκοκκο) προς τους πολίτες και να χορηγούν τον αντιτετανικό ορό.
Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που αφορά τη διαδικασία πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τη διενέργεια εμβολιασμού και η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη μετατροπή των ιδιωτικών φαρμακείων σε χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Σημειώνεται ότι και σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των αντιγριπικών εμβολιασμών πραγματοποιείται στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ωστόσο πλέον η διαδικασία αυτή νομιμοποιείται, ανοίγοντας τον δρόμο στη διενέργεια και άλλων πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του φαρμακείου.
Οπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό ορίζεται η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η συγκεκριμένη κλινική αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, τη διαδικασία εκπαίδευσης καθώς και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών από κοινού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Η διαδικασία εκπαίδευσης και οι εξετάσεις των φαρμακοποιών θα γίνονται εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ανώνυμης εταιρείας Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) του ΠΦΣ.
Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα το ερωτηματολόγιο της εκπαίδευσης.
Η πιστοποίηση της επιτυχούς παρακολούθησης της εκπαίδευσης πραγματοποιείται κατόπιν γραπτών εξετάσεων των φαρμακοποιών –συμπλήρωση ερωτηματολογίου– μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας.
Οι επιτυχόντες θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά βεβαίωση πιστοποίησης για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, την οποία αφού τυπώσουν θα πρέπει να την αναρτήσουν σε εμφανές σημείο εντός του φαρμακείου.
Την ικανοποίησή του για την έκδοση της υπουργικής απόφασης εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σημειώνοντας ότι ο σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ «αποκτούν κυρίαρχο εκπαιδευτικό και θεσμικό ρόλο και αναδεικνύεται το φαρμακείο σαν χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Η υπουργική απόφαση έρχεται ως συνέχεια τροπολογίας που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο για τη δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Στην τροπολογία αυτή είχαν αντιδράσει ιατρικοί σύλλογοι της χώρας που έκαναν λόγο για «αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος».
Πηγή: kathimerini.gr