Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εμβόλια κορωνοϊού: Εντείνεται η ανησυχία από την παγκόσμια έλλειψη

Πρέπει να διαβάσετε

Σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό «τρέχουν» με πιο αργούς ρυθμούς από τον αρχικό σχεδιασμό, πυροδοτώντας ανησυχία και διαμαρτυρίες.

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχει «παγκόσμια έλλειψη» στην ικανότητα παραγωγής εμβολίων.

H επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά:

«Κατανοώ ότι όλοι βλέπουν τώρα το ρυθμό του εμβολιασμού. To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τη Pfizer/BioNTech. Η ΕΕ χρηματοδότησε την Pfizer/BioNTech από νωρίς με 100 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τις τρέχουσες παραγωγικές ικανότητες και έλαβε δέσμευση για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τη διαχείριση που έκανε η ΕΕ η οποία παρήγγειλε από το εμβόλιο BioNTech/Pfizer 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι 600 εκατομμυρίων που παρήγγειλαν οι ΗΠΑ, η κ. Κυριακίδου επισήμανε:

«Η ΕΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από πολύ νωρίς με την Pfizer/BioNtech καθώς και με άλλους παρασκευαστές, που βρίσκονταν σε πολλά υποσχόμενη πορεία για ένα εμβόλιο το καλοκαίρι του 2020. Συμφωνήσαμε στην ΕΕ ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη μέλη να καταλήξουν χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτή την προσέγγιση χαιρέτισαν ρητά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων».

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, επισήμανε ότι ο εφοδιασμός σε εμβόλια δεν είναι δεδομένος.

Οι λόγοι

Τρεις φαίνεται να είναι οι λόγοι για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται:

1. Οι φαρμακευτικές εταιρίες στην πράξη έχουν μικρότερες δυνατότητες παραγωγής από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

2. Η έγκριση ορισμένων εμβολίων έχει καθυστερήσει.

3. Ενδεχομένως, ο αρχικός σχεδιασμός των κυβερνήσεων ήταν υπερβολικά φιλόδοξος.

Όπως και να έχει, αν συνεχιστούν οι σημερινές καθυστερήσεις, η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορωνοϊό (που θα έρθει με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού), θα καθυστερήσει, με τεράστιες συνέπειες σε ό,τι αφορά τόσο τις απώλειες ανθρώπινων ζωών όσο και την οικονομική κρίση.

Πίσω από το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΑΠΕ, 4,2 Αμερικάνοι είχαν εμβολιαστεί ως το Σάββατο. Ο αριθμός είναι βέβαια μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πολύ μικρότερος από τον στόχο της κυβέρνησης Τραμπ για εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων ως το τέλος του 2020.

Στη Γερμανία γιατροί κατήγγειλαν ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Ωστόσο, κατά τους Financial Times, η Γερμανία τα πάει πολύ καλύτερα από τη Γαλλία.

Μέχρι τις 31/12 στη Γερμανία είχαν εμβολιαστεί 130.000 άνθρωποι, ενώ στη Γαλλία μόλις λίγες χιλιάδες.

Ο καθηγητής Μεχντί Μετζούμπι του νοσοκομείου της Βαλενσιέν δήλωσε χαρακτηριστικά στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV:

«Η υγειονομική κοινότητα δεν κατανοεί για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια διαφορά με τη Γερμανία: η Γερμανία εμβολιάζει 20.000 ανθρώπους την ημέρα, όμως εμείς εμβολιάζουμε 50».

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο αντίστοιχος αριθμός εμβολιασμών μέχρις το τέλος του έτους ήταν 945.000 και στην Κίνα 4,5 εκατομμύρια.

Στη Ρωσία περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik 5, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Προς το παρόν, το success story των εμβολιασμών είναι το Ισραήλ που κατάφερε να εμβολιάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή το 10% του πληθυσμού του.

Στη μάχη η Ινδία

Στη μάχη των εμβολίων μπαίνει δυναμικά και η Ινδία, μια χώρα με πολύ ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, καθώς και για το εμβόλιο της ινδικής φαρμακευτικής εταιρείας Bharat Biotech.

Τα δύο εμβόλια που διατηρούνται σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς Κελσίου και θα χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca παράγεται τοπικά από το Serum Institute της Ινδίας, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα παράγει 50 με 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού κάθε μήνα.

Πάντως ο γενικός επιθεωρητής της ινδικής ρυθμιστικής αρχής, Β. Τζ. Σομάνι, δήλωσε ότι τα δύο εμβόλια εγκρίθηκαν για περιορισμένη χρήση σε έκτακτες καταστάσεις.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα