Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΕΛΜΕΠΑ: Αίτημα για ένταξη των 5 από τα 6 Τμήματα ΔΕΤ και στο 2ο επιστημονικό πεδίο

Πρέπει να διαβάσετε

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΕΛΜΕΠΑ στον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ξεκάθαρα ανοδική πορεία με την υποστήριξη της Πρυτανείας του ΕΛΜΕΠΑ σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενδεικτικό της πορείας του Τμήματος είναι το παραγόμενο υψηλού επιπέδου ερευνητικό του έργο που το κατατάσσει στην δεύτερη θέση ανάμεσα στα 34 περιφερειακά Τμήματα Οικονομικής Κατεύθυνσης στην Ελλάδα. Επίσης, στο Τμήμα μας λειτουργεί από το 2021 δωρεάν αυτοδύναμο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα  «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», που αποτελεί το μοναδικό μεταπτυχιακό για το νομό Λασιθίου στο πιο σύγχρονο αντικείμενο της Διοίκησης, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και κατατάσσεται ανάμεσα στα μεταπτυχιακά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Κρήτη. Η προσφορά του Τμήματος είναι δεδομένη ξεπερνώντας κατά πολύ τα στενά όρια της ανάπτυξης μιας τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας που ισχύει για όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Οι σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας όπως το Διεθνές Συνέδριο στην Επιχειρησιακή Έρευνα το 2022, η καθοριστική συμμετοχή του στη συγγραφή του φακέλου του ΤΕΦΑΑ Αγίου Νικολάου και στην οργάνωση του συνεδρίου 1ου πανελληνίου συνεδρίου Φυσικής Αγωγής,  αλλά και η σύγχρονη εφαρμογή κινητών για την πλοήγηση των επισκεπτών που θα αποκτήσει δωρεάν ο Δήμος Αγίου Νικολάου μέσω της συμμετοχής του στο ερευνητικό πρόγραμμα (Visit Planner), αποτυπώνουν ένα μικρό δείγμα της πρόσφατης πολύπλευρης προσφοράς του.  Ταυτόχρονα το 99% των αποφοίτων του Τμήματος εργάζονται σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Ιούνιο του 2022, ενώ το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος πιστοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 από την ΕΘΑΑΕ με την έκθεση πιστοποίησης να αποδίδει στο Τμήμα το χαρακτηρισμό «Άριστα» σε 6 κατηγορίες της πιστοποίησης.

Παρόλη την ανοδική πορεία του Τμήματος και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων του, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που ισχύει τα τελευταία 2 χρόνια, το Τμήμα ΔΕΤ δέχθηκε για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 52 φοιτητές, και 51 φοιτητές το 2021 από το 4ο επιστημονικό πεδίο. Ο αριθμός αυτός το καθιστά καταρχήν βιώσιμο συγκριτικά με άλλα Τμήματα που δέχθηκαν πολύ λιγότερους φοιτητές, όμως καθώς η ΕΒΕ θα λειτουργεί, τα επόμενα χρόνια είναι άγνωστο πως θα επιδράσει στη βιωσιμότητα και στον αριθμό των φοιτητών.  

Μοναδική λύση που θα ενδυναμώσει τη βιωσιμότητα του Τμήματος, αποτελεί η ένταξή του και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, ώστε πλέον να ανήκει σε δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 4ο). Ο αριθμός των εισακτέων που θα προκύψει μετά την ένταξη του αναμένεται να είναι περίπου διπλάσιος από τον σημερινό, οδηγώντας το Τμήμα ΔΕΤ κοντά στο μέσο όρο των Τμημάτων της Κρήτης. H ένταξή του στο 2ο επιστημονικό πεδίο αιτιολογείται πλήρως με ακαδημαϊκά επιχειρήματα και ταυτόχρονα είναι σύμφωνη με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου για εντάξεις Τμημάτων σε πολλαπλά πεδία το 2021 και το 2022 όπως για παράδειγμα του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Παν. Πειραιά.  

Όταν έγιναν γνωστές οι αποφάσεις αυτές του Υπουργείου, με πρωτοβουλία του Τμήματος ΔΕΤ του ΕΛΜΕΠΑ, ξεκίνησε η ενημέρωση όλων των Τμημάτων ΔΕΤ της χώρας για να γίνει από κοινού αίτημα για ένταξη και των έξι Τμημάτων ΔΕΤ στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Το αίτημα τελικά έγινε τον Οκτώβριο του 2021 και συμμετείχαν τα 5 από τα 6 Τμήματα ΔΕΤ. Το μοναδικό Τμήμα που δεν συμμετείχε ήταν το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), το οποίο είναι ίσως το πιο επιτυχημένο Τμήμα στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο με βάση εισαγωγής της τάξης των 18000 μοριων, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να ενδιαφερθεί.

Το Τμήμα ΔΕΤ του ΕΛΜΕΠΑ προχώρησε και σε δεύτερο αίτημα τον Μάιο του 2022, αφού είχε λάβει αρνητική απάντηση χωρίς αιτιολόγηση από το Υπουργείο, όπως και τα υπόλοιπα 5 Τμήματα ΔΕΤ της χώρας. Το δεύτερο αίτημα έγινε με στόχο να λάβουμε αιτιολογημένη θετική ή αρνητική απάντηση. Επιπρόσθετα, το Τμήμα ΔΕΤ του ΕΛΜΕΠΑ, ζήτησε και έλαβε ομόφωνες αποφάσεις στήριξης στο αίτημά του από φορείς του Λασιθίου, το Δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου,  την ΠΕΔ Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ, ώστε να φανεί αποδεδειγμένα πως το αίτημα του Τμήματος είναι ένα ομόφωνο αίτημα που ξεπερνάει την τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου και στο οποίο συμμετέχει συνολικά όλη η Κρήτη σε πολιτικό, κοινωνικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.  

Το Τμήμα πρόσφατα πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ, μέσω της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή από το Βουλευτή του νομού Λασιθίου κ. Θραψανιώτη, την απάντηση από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συρίγο σχετικά με το λόγο της μη ένταξης του Τμήματος και αφορά το γεγονός πως δεν έγινε το αίτημα από όλα τα Τμήματα ΔΕΤ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι για ποιο λόγο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των Τμημάτων και η όχι η ισχυρή πλειοψηφία των 5 από τους 6 που αφορά το αίτημα. Επίσης, το Υπουργείο έχει εξαιρέσει το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ και δεν επιτρέπονται μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ του Τμήματος αυτού και των υπόλοιπων 5 Τμημάτων ΔΕΤ. Επομένως,  θα μπορούσε με την ίδια λογική να επιτρέψει την ένταξη των 5 Τμημάτων ΔΕΤ στο 2ο πεδίο και να εξαιρέσει πάλι το ΔΕΤ του ΟΠΑ ή να πάρει καθολικά μια απόφαση που θα ισχύει και για τα 6 Τμήματα σύμφωνα με το αιτιολογημένο αίτημα των 5 από αυτά.   

Ελπίζουμε να υπάρχει έστω και τελευταία στιγμή επανεξέταση του θέματος, εφόσον αποτελεί αιτιολογημένο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Τμημάτων ΔΕΤ (5 στα 6)».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα