Πεδίο παραγωγικού προβληματισμού και εποικοδομητικής συζήτησης, με αιχμή την καλλιέργεια μίας «θετικής ατζέντας» στα ελληνοτουρκικά, αποτέλεσε η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων στο πλαίσιο του «Ελληνοτουρκικού φόρουμ μίντια και ακαδημαϊκών».
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν από τον δημοσιογραφικό κόσμο ο Αιμίλιος Περδικάρης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Γιάννης Μανδαλίδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής και ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη.
Από τον ακαδημαϊκό χώρο το παρών έδωσαν ο καθηγ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο καθηγ. Κώστας Υφαντής, η αναπλ. καθηγ. Παναγιώτα Μανώλη και ο αναπλ. καθηγ. Σωτήρης Σέρμπος.
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, ως βασικών παρόχων περιεχομένου στην προβολή της θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Περδικάρης παρατήρησε ότι υποβαθμίζονται οι θετικές εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων του Τύπου, για να αμβλυνθεί η αμοιβαία καχυποψία της κοινής γνώμης. Επίσης αναφέρθηκε στην επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας τη σημασία και τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων στην τεκμηρίωση των πληροφοριών.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Παπαχελάς πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών συνεννόησης μεταξύ των των μέσων ενημέρωσης σε Ελλάδα και Τουρκία που θα τα φέρουν πιο κοντά και θα λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας. Ως πιθανούς τέτοιους μηχανισμούς ανέφερε την ανταλλαγή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα δημοσιογράφων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ, την εγκατάσταση γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των διευθύνσεων των σημαντικότερων μέσων ενημέρωσης των δύο χωρών, αμοιβαίες επισκέψεις στελεχών και συμμετοχή τους στις συσκέψεις των συντακτών κ.ο.κ.
Ο υποδιευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, Γιουσούφ Οζχάν, επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων και της δυνατότητας να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία που η καλλιέργειά τους από τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις: παρεξήγηση, παραπληροφόρηση και έλλειψη εμπιστοσύνης (τα τρία “M” όπως είπε χαρακτηριστικά: misunderstanding, misinformation, mistrust).
O Μπορά Μπαϊρακτάρ, επικεφαλής του αγγλόφωνου δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού TRT World, αναφέρθηκε από την πλευρά του στις θετικές εξελίξεις στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ανάγκη να στηρίξουν τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών μία «θετική ατζέντα».
Στο πάνελ των ομιλητών, στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί καθηγ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναπλ. καθηγ. Σωτήρης Σέρμπος, αναπλ. καθηγ. Παναγιώτη Μανώλη, καθηγ. Ενίς Τουλτσά και αναπλ. καθηγ. Εσρά Οζσούερ. Οι Έλληνες και Τούρκοι πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν σε τρόπους με τους οποίους η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μία θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και στην υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος.