Σε…σήριαλ με θεατές ασθενείς και φαρμακοποιούς, εξελίσσονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην Κρήτη. Παρά τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως το διαχρονικό αυτό πρόβλημα, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός που επισημαίνει στο Creta24 ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ανδρέας Αντωνίου, για ασθενείς που διακόπτουν την θεραπεία τους επειδή δεν βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται. «Δυστυχώς όμως υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που ο ασθενής μη βρίσκοντας το απαραίτητο για αυτόν φάρμακο, να σταματά προσωρινά την θεραπεία θέτοντας σε κίνδυνο την συνολική κατάσταση της υγείας του. Όλα αυτά βέβαια αφού πρώτα σαν σύγχρονος γυρολόγος έχει αναζητήσει με μεγάλη ταλαιπωρία από φαρμακείο σε φαρμακείο έστω και το τελευταίο κουτάκι που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο. Στον καθημερινό τους αυτό αγώνα και άγχος έρχεται βέβαια να σταθούν αρωγοί οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί οι οποίοι έχοντας δημιουργήσει όλες τις πιθανές πλατφόρμες επικοινωνίας μεταξύ τους θα αναζητήσουν το απαραίτητο σκεύασμα σε όλα τα μήκη και πλάτη αρχικά του νομού τους και μετά σε όλη την επικράτεια».
Ελλείψεις ακόμη και σε γενόσημα
Μια από τις λύσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας είναι η αντικατάσταση των ελλειπτικών φαρμάκων με γενόσημα. Όμως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και στα συγκεκριμένα σκευάσματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο φαρμακοποιός σε συνεργασία με τον γιατρό, να προχωρά σε τροποποίηση της θεραπείας του ασθενούς.
«Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι αυτή την στιγμή από τα φαρμακεία των συναδέλφων στην Κρήτη απουσιάζουν αντιβιοτικά (ιδιαίτερα οι μορφές για παιδιατρική χορήγηση) , ινσουλίνες, εισπνεόμενα σκευάσματα, αντιυπερτασικά , αντιψυχωσικά, κολλύρια αλλά και ναρκωτικά αναλγητικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άλλες φόρες και στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης γενόσημου σκευάσματος (αν δεν είναι και αυτό σε έλλειψη) να γίνεται σε συνεννόηση με τον συνταγογράφο ιατρό, μια μικρή τροποποίηση της θεραπείας του ασθενούς, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που το σκεύασμα δεν διαθέτει αντίγραφο ή είναι και αυτό σε έλλειψη, τότε πάμε σε ολική τροποποίηση της θεραπείας του ασθενούς με ότι αυτό συνεπάγεται (κίνδυνος απορύθμισης θεραπειών χρόνιων νοσημάτων και μη συμμόρφωσης του ασθενούς στην νέα θεραπεία)».
Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν, αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Η ζήτηση των φαρμάκων έχει αυξηθεί, λόγω και την έναρξης της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα η εικόνα των ελλείψεων στην Κρήτη να έχει επιδεινωθεί, με τον κ. Αντωνίου, να υπενθυμίζει τις προτάσεις των φαρμακοποιών για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
«Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί επανειλημμένως αλλά δυστυχώς βρίσκουν τις περισσότερες φορές μηδενική ανταπόκριση. Ως φαρμακοποιοί έχουμε προτείνει:
Α) Την λειτουργία on-line πλατφόρμας και σε άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΦ στην οποία οι συνάδελφοι θα μπορούν να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.
Β) Τον πιο ενδελεχή έλεγχο των αποθεμάτων που οφείλουν βάσει νόμου να κρατούν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς
Γ) Τον συστηματικότερο έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων τα οποία κατά διαστήματα και επανειλημμένως βρίσκονται σε έλλειψη στην Ελλάδα.
Δ) Την επαναξιολόγηση του τρόπου τιμολόγησης αλλά και αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα αφού η συνεχής μείωση των τιμών έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες στην διακοπή κυκλοφορίας αξιόπιστων φαρμάκων στην Ελλάδα.
Ε) Την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας φαρμάκων».