Είναι το παλιό γνωστό σύνθημα το οποίο πρωτοακούστηκε το 1974 μετά την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο που οδήγησε στην πτώση του Ιωαννιδικού καθεστώτος και στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα.
Κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντε Στέν στήριξε την επιστροφή του Καραμανλή διαθέτοντας το προεδρικό αεροσκάφος από το Παρίσι στην Αθήνα, συντελώντας καθοριστικά στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού με στόχο την αντιμετώπιση της τούρκικης επιθετικότητας και την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας συνεχίστηκαν στην περίοδο της μεταπολίτευσης και επισφραγίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τον καλύτερο τρόπο, από την Συμφωνία που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Παρίσι.
Για πρώτη φορά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ συμβαίνει δύο χώρες να συνάπτουν συμφωνία από την οποία μεταξύ των άλλων προβλέπεται αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση απειλής από τρίτη χώρα με ένοπλη επίθεση εναντίον των δύο συμβαλλόμενων μελών της προαναφερόμενης συμφωνίας .
Η Ελλάδα μετά την συμφωνία των Παρισίων θωρακίζεται αποφασιστικά ,καθώς ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις με την απόκτηση των φρεγατών νέας γενιάς από την Γαλλία .
Η συμμαχία έγινε σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία καθώς η Τούρκικη προκλητικότητα αυξάνεται ,ενώ όπως αυτό έχει φανεί και στο παρελθόν ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν να έχουν έμπρακτα την διάθεση να πάρουν θέση κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας .
Στην κρίση του 2019 όταν η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την πολιτική αλλά και την στρατιωτική αδράνεια του Τράμπ προσπάθησε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ,μόνο η Γαλλία στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με συνοδοιπόρους Ιταλία , Ισπανία και την Γερμανία εμπόδιζαν κάθε ουσιαστική παρέμβαση και με αναβολή από τα Χριστούγεννα στην Άνοιξη και ακόμη περιμένουμε Ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις παραβιάσεις και την προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας από την Τουρκία .
Η Ελλάδα ανήκει σταθερά στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το έχει αποδείξει διαχρονικά από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή , με όλες τις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν από τότε ακόμη και της Αριστεράς μέχρι σήμερα.
Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και επιδιώκει την ένταξη της στην Ε.Ε ενώ με λόγια αλλά και έργα εναντιώνεται στη Δύση, ασκώντας τυχοδιωκτική αμυντική εξωτερική πολιτική ,πότε με την Ρωσία ,τη Λιβύη τους ακραίους ισλαμιστές του ISIS ακόμη και με τους Ταλιμπάν αναζητάει συνεργασία σήμερα.
Η Ελλάδα από συστάσεως του Ελληνικού κράτους υπήρξε σταθερός φίλος της Δύσης και δεν την αρνήθηκε ποτέ ,ενώ πολλές φορές στο παρελθόν οι «Μεγάλες Δυνάμεις» της Δύσης είχαν εκδηλώσει αδικαιολόγητη τουρκοφιλία εγκαταλείποντάς την Ελλάδα.
Τελικά μετά την απόκτηση των υπερσύγχρονων γαλλικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» και την παραλαβή τριών φρεγατών «Belhazza» όπως δηλώνουν έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές ,η Ελλάδα πολλαπλασιάζει την στρατιωτική της ισχύ και δημιουργεί συνθήκες αμυντικής υπεροπλίας στο Αιγαίο.
Η Γαλλία μετά την αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και η σύναψη της αμυντικής συμφωνίας με το Παρίσι ισχυροποιεί την θέση της χώρας μας ,δημιουργώντας αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην τούρκική απειλή .
Είναι βέβαιο ότι αυτή η συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας προδιαγράφει ευοίωνο μέλλον ,για την Ελλάδα ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις χώρες τις Ευρώπης ,μέσα στα πλαίσια της επιδιωκόμενης κοινής αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης .