Η Ελευθερία Ξεξάκη αναδείχθηκε πρώτη στους 5ους Παγκρήτιους Μαθητικούς αγώνες Ρητορικής Τέχνης στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου, που πραγματοποιήθηκαν στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 28-30 Απριλίου.
Οι αγώνες οργανώνονται από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και την η Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης.
Οι φετινοί αγώνες είχαν την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #YouLEAD, στο οποίο μετέχουν άλλες τέσσερις χώρες εκτός από την Ελλάδα.
Με σκοπό οι καλύτερες ομάδες/ομιλητές-τριες ηλικίας 15-19 ετών, που αναδείχθηκαν στους Παγκρήτιους Αγώνες να προσκληθούν να λάβουν μέρος στους αγώνες Διττών Λόγων που θα διοργανωθούν τον Ιούνιο στην Αθήνα.
Πέντε νικητές των εθνικών αγώνων της Αθήνας θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη συνάντηση Νέων με Ευρωβουλευτές που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Έλαβαν μέρος 28 σχολεία από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με 52 φιλολόγους και 157 μαθητές.
Η Ελευθερία, όπως και άλλα παιδιά, παρακολουθούσε μαθήματα ρητορικής που οργανώνονται από καθηγητές σε σχολεία εκτός διδακτικού ωραρίου.
Όπως σημειώνει ο σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου: «Η ενασχόληση με τη ρητορική προσφέρει ποικίλα οφέλη στα παιδιά. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους καθώς βοηθά στη γνωστική και νοητική τους ενδυνάμωση, στη γλωσσική καλλιέργεια, στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με σημαντικά ζητήματα της ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά και να προσεγγίζουν τα θέματα σφαιρικά. Ασκούνται στην αφαιρετική και συνθετική τους ικανότητα, στην ενεργητική ακρόαση και ανάγνωση, διερευνούν άγνωστες πολλές φορές για αυτά έννοιες. Καλλιεργούν τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία τους. Μαθαίνουν να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τον λόγο με ακρίβεια και σαφήνεια, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα και ασκούνται στον πολιτισμένο διάλογο. Στο πλαίσιο των ρητορικών αγώνων παράγουν και μεταδίδουν ιδέες, επικοινωνούν δημιουργικά με συνομηλίκους τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και συνειδητοποιούν τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης».