Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ελένη Βατσινά: “Κανένα σχέδιο δράσης από την Πολιτεία για τη λειψυδρία”

Πρέπει να διαβάσετε

Το οξύ θέμα της λειψυδρίας στην Κρήτη φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, καλώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας να μεριμνήσει για έργα υποδομών.

Στην ερώτησή της η βουλευτής υπογραμμίζει ότι στο νησί, και ιδίως στην ανατολική Κρήτη τα φράγματα και τα πηγάδια έχουν στερέψει, ενώ όπως “έγινε γνωστό ήδη, πριν δυο μήνες τα σπίτια του άλλοτε βυθισμένου οικισμού στο Φράγμα Αποσελέμη βγήκαν στο σύνολό τους στην επιφάνεια”.

Η ίδια τονίζει ότι “στο φράγμα Πλακιώτισσας η ποσότητα νερού – περί τα 2 εκατομμύρια κυβικά – δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες άρδευσης, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί αρδευτικά δίκτυα” και παράλληλα εδώ κι ένα μήνα έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, “με τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για τα αποθέματα νερού να είναι έκδηλες”.

Ταυτόχρονα η τουριστική περίοδος και η αντιπυρική περίοδος έχουν ξεκινήσει, ενώ οι καιρικές συνθήκες παραπέμπουν σε… καλοκαίρι, με απόλυτη ξηρασία και ελάχιστες βροχές. Συμπληρώνοντας την περιγραφή της εικόνας, η Ηρακλειώτισσα βουλευτής σημειώνει για την άρδευση ότι “στον Δήμο Οροπεδίου ο ΤΟΕΒ αποφάσισε τη μείωση στη διάθεση νερού κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων εκκίνησε ήδη διερευνητική γεώτρηση σε περιοχή παλαιού φράγματος, καθώς και στο Φράγμα Χαλαυριανού στην ίδια περιοχή, οι αγωγοί σπάνε λόγω εδάφους”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2024, 14 Δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, με μια από τις κύριες αιτίες ανεπάρκειας πόσιμου νερού να είναι η παλαιότητα των δικτύων, με αποτέλεσμα τις συστηματικές διαρροές ύδατος που φθάνουν ως το 60%.

Την ώρα που οι πολίτες στην Κρήτη ήδη καλούνται από τους αρμόδιους Δήμους να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού ύδρευσης, η Ελένη Βατσινά υπογραμμίζει ότι “η στήριξη της Πολιτείας και η ύπαρξη ενός σχεδίου συνολικής δράσης για την λειψυδρία, είναι δυο καθοριστικές απουσίες στην καθημερινή ζωή”. Με βάση και τον Γ.Γ. κ.Πέτρο Βαρελίδη, που ανέφερε ότι οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που χρειάζονται ανέρχονται σε 10 δισ. Ευρώ, για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, ενώ – όπως εξήγησε ο ίδιος- το κεφάλαιο αυτό δεν υπάρχει και αναζητούνται πρόσθετοι πόροι. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να συνδράμουν και οι πάροχοι νερού, προκειμένου η τιμή του νερού να ενσωματώνει και ένα μέρος του κόστους των έργων που πρέπει να γίνουν.

Η Ελένη Βατσινά ρωτά τον Υπουργό για το ποσό (από τα 10 δισ. ευρώ) που αντιστοιχεί στην Κρήτη, ποιες περιοχές αφορά και για ποια επιμέρους έργα ή επισκευές υπάρχει σχεδιασμός. Παράλληλα τον καλεί να εξηγήσει με ποιο τρόπο και μέσω ποιου μηχανισμού σκοπεύει να εξασφαλίσει τους ως άνω πόρους και σε ποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ κατόπιν της εξασφάλισης των πόρων αυτών, ρωτά ποια η στόχευση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην ύδρευση και την άρδευση στην Κρήτη. Κρίσιμο ωστόσο είναι το ερώτημα για το αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να μετακυλήσει το κόστος των έργων υποδομής στους παρόχους νερού, με την αύξηση των τιμών στο τιμολόγιο των καταναλωτών να είναι πολύ πιθανό επακόλουθο και με ποιους τρόπους μπορεί αυτό να αποφευχθεί.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα