Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για τα ελεύθερα ή «μη κρατικά» πανεπιστήμια.
Το νομοσχέδιο επίσημα αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, με τον χρόνο ψήφισής του να προσδιορίζεται μέσα στον Φεβρουάριο και τα νέα ιδρύματα να έρχονται στη χώρα μας από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Τι απαιτείται για την άδεια των ελεύθερων πανεπιστημίων
Στα «ελεύθερα πανεπιστήμια» και την είσοδό τους στην Ελλάδα ξεκίνησε την ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως παραμένει προτεραιότητα το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί τη μόνη χώρα που δεν τα επιτρέπει.
Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων.
Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας.
Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων.
Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων.
Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκ. ευρώ.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Για την εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:
– να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
– να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
– τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
– οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης,
Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας.
Πρώτον, θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στην χώρα τους.
Επιπλέον, θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που «δαιμονοποιούσε» την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό ρητά και κατηγορηματικά δεν πρόκειται να συμβεί, προτεραιότητα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αυτό σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ.
Μαρινάκης: Πολλαπλά τα κέρδη για την Ελλάδα από τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Πολλά τα οφέλη της Ελλάδας από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ερώτηση της Αμαλίας Κάτζου για το Newsbomb.gr κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το τι κερδίζει η χώρα μας από την ίδρυσή τους.
Ο κ.Μαρινάκης επικαλούμενος τον αριθμός των 40.000 Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι είμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών με αντίστοιχο ή μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα.
Οι Έλληνες φοιτητές σημείωσε ο κ.Μαρινάκης θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα αν θέλουν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ξένο πανεπιστήμιο στη χώρα τους.
Παράλληλα, η χώρα μας θα προσελκύσει πολλούς περισσότερους ξένους φοιτητές. Άλλη μία θετική επίδραση θα είναι στην οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θα υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας αντιστροφής του κύματος brain drane.
Θα οφελήσει επίσης άλλους τομείς της κοινωνίας καθώς οι ξένοι φοιτητες θα ενισχύσουν τον τουρισμό, άλλα κομμάτια της οικονομίς και γενικότερα τον παραγωγικό ιστό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε άδικη εκρεμμότητα του παρελθόντος το θέμα της μη ίδρυσης κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούσε να καταλάβει την άλλη άποψη. Ένας αγώνας που φαινόταν χαμένος επειδή δεν υπήρχε η πλειοψηφία γίνεται ένα σημαντικό πρώτο βήμα, είπε ο κ.Μαρινάκης.
Χαρακτήρισε ώριμο το πολιτικό σύστημα για την προώθηση του θέματος, αν κι όπως είπε έχουμε κάποιες αντιδράσεις από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Το σχέδιο θα δώσει πνοή στη χώρα, θα μας πάει σε μία νέα εποχή πολλα χρόνια πολλά από τότε που θα έπρεπε, κατέληξε ο κ.Μαρινάκης.