Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ελαιόλαδο: Γιατί φέτος είναι η χρονιά της Ελλάδας

Πρέπει να διαβάσετε

Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει φέτος η τιμή ελαιολάδου. Στη Ζάκρο η τιμή έφτασε τα 5,02 ευρώ, ενώ στο συνεταιρισμό Σκοπής για τις τρεις γραμμές η τελευταία τιμή έφτασε τα 4,94 ευρώ.

Με την παραγωγή στην Ισπανία να είναι μειωμένη κατά το ήμισυ και με δεδομένο ότι πρόκειται για τη χώρα που έχει τη μεγαλύτερη σε έκταση ελαιοκαλλιέργεια στον κόσμο και παράγει σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά της Ελλάδας.

Τη φετινή συγκυρία ανέλυσε και σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Νίκος Μιχελάκης.

Η μικρότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας

Όπως εξήγησε, η Ζάκρος πετυχαίνει συχνά υψηλές τιμές ελαιολάδου λόγω της διαδικασίας που επιλέγει να πουλήσει το ελαιόλαδο. «Στους συνεταιρισμούς που πωλούν με διαγωνισμούς -όπως και ο ΣΕΔΗΚ συνιστά τώρα και μερικά χρόνια και προωθεί αυτή τη διαδικασία γιατί είναι και διαφανής και η ορθότερη, γιατί βάζει σε ανταγωνισμό τους αγοραστές- έχουν καλύτερες τιμές. Γενικά δεν έχουν ξαναφτάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα οι τιμές, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για μια χρονιά που παγκοσμίως από πλευράς παραγωγής είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.»

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, πέρυσι η παραγωγή στην Ισπανία έφτασε σε 1,5 εκ. τόνους. Φέτος αυτό που εκτιμάται είναι ότι η παραγωγή είναι η μισή, λόγω παρενιαυτοφορίας και ξηρασίας που επικράτησε στη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Επομένως, αυτό κλονίζει το παγκόσμιο ισοζύγιο ελαιολάδου στην προσφορά και τη ζήτηση.»

Κι η «ανταγωνίστρια» όμως Ιταλία έχει μικρή παραγωγή φέτος, ωστόσο γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει πολύ την παραγωγή της. «Από κατά μέσο όρο 600.000 τόνους, τώρα έχει πέσει κάτω από τους 300. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες που ξεκινούν να υπάρχουν κι εδώ στην Ελλάδα. Έπαψαν να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοκαλλιεργητές. Στηρίζονται σε ξένα εργατικά χέρια τα οποία αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου είναι ακριβά κι αυτό έχει μειώσει την παραγωγή σε μόνιμο επίπεδο. Υπάρχουν δηλαδή εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες.»

«Ασημένιο μετάλλιο» φέτος στην ποιότητα του ελαιολάδου

Ως προς την ποιότητα του φετινού ελαιολάδου στην Κρήτη, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως δεν αντιστοιχεί στην περσινή, οπότε, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ο δάκος δεν προσέβαλε εκτεταμένα τον καρπό. «Πέρυσι οι ποιότητα του ελαιολάδου ήταν κατά μέσο όρο κάτω από τις 3 γραμμές. Το 90% αντιστοιχούσε σε 1,5 – 2 γραμμές. Αυτό όμως δεν οφειλόταν στους ψεκασμούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, αλλά στους καύσωνες, οι οποίοι ενεργούν σαν γενικός ψεκασμός, που μάλιστα πιάνει παντού. Φέτος δεν είχαμε τόσους καύσωνες, άρα έπρεπε να παίξει ρόλο η δακοκτονία. Επομένως, η φετινή ποιότητα είναι σε καλό επίπεδο, αλλά όχι στο άριστο που βρισκόταν πέρυσι. Έχουμε μερικά καλά λάδια των 3 γραμμών και κάτω αλλά είναι πολύ λίγα. Το ποσοστό τους δεν ξέρω αν φτάνει το 30%. Τα περισσότερα λάδια φέτος έχουν οξύτητα μεταξύ 4-6 γραμμών, δηλαδή σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Λέμε λοιπόν ότι κάνουν 5 ευρώ οι 3 γραμμές, αλλά πόσοι βγάζουν 3 γραμμές φέτος;»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα