του Σωτήρη Μεταξά
“Διδακτικές” για την επιστημονική κοινότητα ήταν οι καταστροφές που προκάλεσε ο δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2019.
Η μελέτη και η έρευνα του φαινομένου, που είχε φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς του νησιού, έφερε στο προσκήνιο μία σειρά από αλλαγές στο μοντέλο φυτοπροστασίας των ελαιοδέντρων με αποτέλεσμα έκτοτε να μην έχουν προκύψει προβλήματα με τους πληθυσμούς του δάκου στην τοπική ελαιοκαλλιέργεια.
Για την τροποποίηση του προγράμματος δακοπροστασίας στην Κρήτη, όπως προέκυψε από την εμπειρία των ακραίων φαινομένων του 2019, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης και στους δημοσιογράφους Κώστα Κεφαλογιάννη και Σωτήρη Μεταξά ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Μανόλης Ροδιτάκης.
“Το 2019 καταγράφηκαν μεγάλες καταστροφές από τον δάκο. Από τότε το φαινόμενο δεν έχει επαναληφθεί και αυτό δεν έγινε τυχαία. Οφείλεται στο γεγονός ότι του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Κρήτης υιοθέτησαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία παρήχθησαν από την έρευνα που διεξήγαγε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΛΜΕΠΑ και το ΙΤΕ. Τα ερευνητικά δεδομένα εντάχθηκαν στην ελαιουργική πράξη, το πρόγραμμα των ψεκασμών έγινε αποτελεσματικότερο και τα οφέλη σήμερα είναι τεράστια”, δήλωσε ο κ. Ροδιτάκης.
Παράλληλα ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα. Ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στο περιβάλλον είναι κομβικές για τα φυτά και κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας είτε ευνοεί τα έντομα που πλήττουν την παραγωγή είτε εμποδίζει να αναπτυχθούν οι πληθυσμοί τους.
“Το 2024, η ξηρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνόησαν το δάκο. Παρατηρήθηκε, οριζόντια σε όλη την Κρήτη, η μείωση του πληθυσμού του δάκου που προσβάλει την ελιά. Επίσης, η ξηρασία επηρέασε και τον πληθυσμό του εντόμου tuta absoluta που προσβάλει την ντομάτα. Άρα, οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της παραγωγής αλλά είχαν θετική επίπτωση αναφορικά με τον περιορισμό πληθυσμών εντόμων που προσβάλουν τοπικές καλλιέργειες”, τόνισε ο κ. Ροδιτάκης.