Μια γενική παραδοχή και ένα μεγάλο έλλειμμα διαπίστωσε από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης 23.01.2025, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά, μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπ.Δικαιοσύνης και τις προβλέψεις για την ενδοοικογενειακή βία.
Κατά την ομιλία της η βουλευτής τόνισε ότι “κανένας, από όπου διαδρομή κι αν ξεκινά ή καταλήγει δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί στον κοινό τόπο το ότι η ενδοοικογενειακή βία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και ριζικά”. Σημείωσε όμως πως είναι απορίας άξιο, αφενός το πως η Κυβέρνηση έχει κατορθώσει να αναγάγει ένα θέμα ευρείας συναίνεσης σε πεδίο μικροπολιτικών διαφωνιών κι αφετέρου το πως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα πατάξει την ενδοοικογενειακή βία με αλλαγές των Κωδίκων, χωρίς τελικά αποτέλεσμα. “Μόλις δύο μήνες μετά τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2024, με τον οποίο αλλάξατε τα πάντα στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παραδεχτήκατε ότι ο νόμος σας ήταν ανεπαρκής και θα τον ξαναλλάξετε” – σημείωσε εμφατικά η κ.Βατσινά.
Θίγοντας και το θέμα της βιαστικής και πιεστικής επεξεργασίας των νομοσχεδίων, η Ελένη Βατσινά έκανε λόγο για απαξίωση της αντιπολίτευσης, των φορέων και του κοινωνικού συνόλου που δεν μπορεί να εκφράζεται μέσω της διαβούλευσης.
Διατάξεις για την καταστολή – Μεγάλη “απούσα” η πρόληψη!
Τόνισε δε, για το παρόν νομοσχέδιο, ότι “μόνο η ποινική καταστολή δυστυχώς δεν αρκεί”, με δεδομένο ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των γυναικοκτονιών αγγίζει τις 90 και επιπλέον το ότι το 2024 μετρήσαμε υπερδιπλάσιο αριθμό θυμάτων γυναικοκτονίας απ’ ότι το 2023. “Στο στάδιο του «γιατί κάποιος πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει βία», είναι απούσα η Πολιτεία” – ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Ηρακλειώτισσα βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι “με αυτό το νομοσχέδιο, ασχοληθήκατε και πάλι με το δράστη: να μείνει παραπάνω μήνες στη φυλακή, να μπορεί η δικαιοσύνη να του απαγορεύσει να πληρώσει την ποινή του, να προφυλακιστεί για ένα πλημμέλημα”.
Η ίδια τόνισε και την απουσία διατάξεων για το ίδιο το θύμα, για το “πως ο φόβος μπορεί να σπάσει τη σιωπή, πως ο καθημερινός τρόμος θα γίνει ασφάλεια και ελευθερία”. Η κ.Βατσινά απέναντι στην οποιαδήποτε καταστολή κατέθεσε και την αναγκαιότητα της πρόληψης φέρνοντας ως παράδειγμα την καθιέρωση υποχρεωτικού μαθήματος στο σχολείο για την πρόληψη της βίας, την υποχρεωτική παρακολούθηση της οικογένειας από ειδικούς και κοινωνικές Υπηρεσίες, ακόμη και την ενίσχυση της πολύπλευρης στήριξης σε αποδεδειγμένα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η Ελένη Βατσινά επέλεξε να κλείσει την ομιλία της διδακτικά, απευθυνόμενη προς κάθε θύμα βίας: υπενθυμίζοντας την διεθνή σιωπηλή χειρονομία για βοήθεια (ανοιχτή παλάμη, κλειστός αντίχειρας) την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας 15900 αλλά και ένα σημαντικό μήνυμα απενοχοποίησης: “Ντροπή είναι η βία και όχι το θύμα της!”