Την εκτόξευση των αρνητικών τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αποτυπώνει η νεότερη έκθεση της Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 με τα νούμερα να δείχνουν 160% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, προμηνύοντας… τα αποτελέσματα για τα επόμενα τρίμηνα όπου και το πρόβλημα από την φύση του αντικειμενικά οξύνεται.
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι αρνητικές ώρες έφτασαν τις 400 σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές από 154 ώρες ένα χρόνο πριν, ήτοι αύξηση 160%. Μάλιστα, αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο νούμερο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπου οι αρνητικές ώρες είχαν φτάσει συνολικά τις 506.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι περισσότερες αρνητικές ώρες έλαβαν χώρα στη διάρκεια του Φεβρουαρίου με το πρόβλημα να εντοπίζεται κύρια στη Βόρεια Ευρώπη. Αναφέρει δε πως η Βόρεια Ευρώπη επωφελείται της ανάπτυξης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καλές συνθήκες τροφοδοσίας από υδροηλεκτρικά, ιδιαίτερα η Σουηδία και η Νορβηγία, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 στη Φινλανδία τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα Απριλίου του 2023.
Αν και η εξεταζόμενη περίοδος του χρόνου δεν είναι η ενδεδειγμένη για να αποτυπωθούν σε όλο τους το μέγεθος οι αρνητικές ώρες, ωστόσο, ήδη τα περσινά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2023 προκαταλαμβάνουν τα «μεγέθη» που δύναται να έχει το φαινόμενο τους αντίστοιχους μήνες του 2024, καθώς και την άνοιξη, όταν κορυφώνεται η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή χωρίς αναλόγως να αυξάνεται η ζήτηση, διαμορφώνοντας όρους πλεονάζουσας ενέργειας.