Έκθεση ζωγραφικής του Αριστόδημου θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου από την Δευτέρα 9 Μαΐου έως τη Δευτέρα 6 Ιουνίου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.
Ο καλλιτέχνης σε σχετικό κείμενο του για την διοργάνωση της έκθεσης αναφέρει:
«Στην έκθεση αυτή, ενθυμούμενοι δυo υπέροχες λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη, θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί ο τίτλος « Η Κρητική ματιά» του Αριστόδημου.
Μια ματιά ανθρώπινη, κρυστάλλινη, αληθινή, πνευματώδης, άκρως καλλιτεχνική, οικουμενική, που καθρεπτίζεται σε όλα τα έργα του. Αν η ποίηση, ως είθισται να λέγεται, είναι η ομιλούσα ζωγραφική, η ζωγραφική του Αριστόδημου είναι η ομιλούσα ποίηση.
Στον κατάλογο αυτής της έκθεσης που τυπώθηκε στην «Τυποκρέτα» ο δρ. λαογραφίας Ανδρέας Λενακάκης που αναφέρεται διεξοδικά στο έργο του ζωγράφου μεταξύ άλλων σημειώνει.
«Μελετώντας την καλλιτεχνική παραγωγή του Αριστόδημου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η θεματολογία των έργων του πηγάζει από τα προσωπικά του βιώματα και αντλείται από τον κοινωνικό χώρο στον οποίο κινείται. Οι απρόσωπες γυναικείες φιγούρες-σκιές μιας άλλης εποχής, με τις χαρακτηριστικές κινήσεις των άκρων, τα Κρητικά παραδοσιακά σπίτια ιδωμένα με μιαν εντελώς προσωπική οπτική, τα φλεγόμενα δένδρα του, οι ελιές, οι ροδιές, τα σκιάχτρα-ιερά τοτέμ, τα μεταλλικά αεροπλανάκια πάνω από κουτιά ουρανοξύστες , προάγγελοι μιάς σύγχρονης ιστορικής στιγμής, οι πολύχρωμες Ελληνικές σημαίες, συνιστούν θεματικές οι οποίες εξεταζόμενες στο χρόνο που δημιουργήθηκαν και τα πολιτικο-οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που τα γέννησαν, αποκτούν σημασιοδοτήσεις που ξεπερνούν τα γεγονότα και αποκτούν διαχρονική αξία. Στη νέα του ενότητα, άνοιξε άλλη μια φορά το μπαούλο της πνευματικής του κληρονομιάς κι άπλωσε στον ήλιο και στον αέρα, για να ανασάνει, όλη την προίκα της μάνας του. Υφαντές πατανίες, χράμια, τραπεζομάνδηλα, πετσέτες, βαμβακερά σακιά και μια βούργια μεγάλη, ειδικά φθιαγμένη για τη μεταφορά της αρτοκλασίας στ’ αγιομίσια…»
Ο Αριστόδημος γεννήθηκε στην Κρήτη όπου ζει και εργάζεται στους Βώρους Ηρακλείου. Σπούδασε την τέχνη του fresco στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1978 τιμήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 24 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Για την έκθεσή αυτή, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης στο προλογικό του σημείωμα στον κατάλογο γράφει. «…Η ζωγραφική του Αριστόδημου αποκαλύπτει αρχέγονες μνήμες, τον Κρητικό πολιτισμό, την πρόσφατη ιστορία, την καθημερινότητα των κρητικών σπιτιών μέσα από την υφαντική τέχνη,… Το σπουδαίο έργο του φωτίζει και αναδεικνύει την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα της Κρήτης «αγγίζοντας» τις πιο ευαίσθητες πτυχές των συναισθημάτων. …»
Προλογίζοντας επίσης αυτή την έκθεση η κα Αριστέα Πλεύρη αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου σημειώνει μεταξύ των άλλων στον κατάλογο που έχει εκδοθεί.
«…Ο Αριστόδημος μεγαλωμένος μέσα στην πεδιάδα της Μεσαράς, στα χρώματα τις μυρωδιές και τους ήχους της, εκεί όπου οι υφάντρες έβαφαν και ύφαιναν αντλώντας έμπνευση και υλικά από τις μνήμες και τη φύση, έχει ασφαλώς εμπεδώσει την έννοια της παράδοσης. Συγκινείται με την τεχνική και τα χρώματα μιας κρητικής πατανίας, αλλά δεν σταματά εδώ. Οι σπουδές που στη συνέχεια έκανε στην Α.Σ.Κ.Τ. του δίδαξαν την οικουμενικότητα της τέχνης και το έμπειρο ένστικτό του τον βοήθησε να δει με μάτι ευρύ τη δουλειά του. Η εξέλιξη αυτή που έκανε στην προσωπική του διαδρομή, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άλμα, ένα άλμα προς το μέλλον. Ένα άλμα, με το οποίο ο καλός αυτός ζωγράφος, κατάφερε να ακουμπήσει με τρόπο άρτιο τη συνομιλία παράδοσης-σύγχρονης τέχνης. Κατάφερε με άλλα λόγια να προσφέρει στην παράδοση βήμα για να συνομιλήσει με το μέλλον….»
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινές 09:00-14:00 και 17:00-21:00. Σάββατο 09:00-14:00, Κυριακή 10:00-14:00.