Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια και τις παρεμβάσεις που εξετάζονται συγκαλεί σήμερα, Σάββατο (3/5) στις 10:30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίθεση στη Νομική κατά την διάρκεια εκδήλωσης παράταξης του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών.
Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Μεταξύ των κυβερνητικών προτάσεων που εξετάζονται είναι η ενίσχυση της παρουσίας των σεκιούριτι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και η επέκταση των καμερών.
Παράλληλα, εξετάζονται και πειθαρχικά μέτρα, τόσο για φοιτητές όσο και για Ιδρύματα. Όπως ενημέρωσε σε δηλώσεις του την Παρασκευή (2/5) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξετάζεται η προοπτική διαγραφής φοιτητών που εμπλέκονται σε «επιθέσεις», ενώ «δεν αποκλείεται η διασύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου από το 2021 για την κατάρτιση του απαραίτητου σχεδίου ασφαλείας».
Στο μεταξύ, το ΕΚΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως υπάρχει αίτημα προς την Πολιτεία κοστολογημένης χρηματοδότησης «ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτηρίων και ότι έχει «ζητήσει πολλάκις τη συνδρομή των συναρμοδίων Υπουργείων για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Ιδρύματος».
Δεν λειτούργησε η πανεπιστημιακή αστυνομία
Να σημειωθεί, πως, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν και μίλησαν για το περιστατικό, παραδέχτηκαν πως το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν «πέτυχε». Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Μαρινάκης «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ως κυβέρνηση να παραδεχόμαστε τις αστοχίες μας».
Σημείωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, δεν ήταν σωστό να εφαρμοστεί».