Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα της Κυριακής με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ωρών πολλές εκ των οποίων άνω των 4 ρίχτερ στις θαλάσσιες περιοχές της Αμοργού και της Σαντορίνης, προκαλούν την έκτακτη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το απόγευμα.
Στηνσύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικιλιας, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης.
Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία.
Ήδη δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ έχουν καταφτάσει στη Σαντορίνη για προληπτικούς λόγους, μετά τους δεκάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα στα ανοικτά των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο νησί έσπευσαν 10 υπάλληλοι της ΕΜΑΚ και 16 της ΕΜΟΔΕ, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού που μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν και στην Αμοργό.
Νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του δημάρχου Σαντορίνης, έγινε γνωστό πως μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί καταστροφές.
Η έντονη σεισμική ακολουθία έχει επίκεντρο την περιοχή της Ανύδρου, στα ανοικτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ.
Πάνω από 55 σεισμοί
Από τις 06:09 το πρωί της Κυριακής (2/2) μέχρι και τις 12:55 το μεσημέρι στην περιοχή καταγράφηκαν 55 σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός των 4,5 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Volcano TV, ο δήμαρχος της Σαντορίνης ξεκαθάρισε πως οι δονήσεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής προέλευσης. «Είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του ρήγματος που βρίσκεται Ανατολικά – Βορειοανατολικά της Σαντορίνης».
Σύμφωνα με την ενημέρωση των επιστημόνων σε συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠ «ακόμη και αν σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ – κάτι το οποίο δεν εκτιμάται μέχρι στιγμής – δεν προβλέπεται να προκληθούν μεγάλες ζημιές».