Από την αρχή του χρόνου, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία κατά των παράνομων εξορύξεων στη χώρα, οι οποίες καταστρέφουν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμαζονίας. Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της εκστρατείας, αυτή τη στιγμή διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό να απομακρυνθούν χιλιάδες παράνομοι μεταλλωρύχοι από την περιοχή, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις προαγωγές αξιωματικών στο Καράκας.
Η επιχείρηση «Autana 2023» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γιαπακανά, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας, έκτασης 3,2 εκατ. στρεμμάτων, ενεργοποίησε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την απομάκρυνση των μεταλλωρύχων και μελών των οικογενειών τους. Το σαββατοκύριακο, 1.281 άνθρωποι απομακρύνθηκαν «οικειοθελώς» από την περιοχή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντομίνγκο Ερνάντες Λάρες, ανώτερος αξιωματικός που έχει αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων.
#FANB libra una batalla contra las fuerzas oscuras del mal, destructoras de las creaciones de Dios. Debemos garantizar la protección del medio ambiente, de los ríos, de las aguas, del bioma, de la Pachamama, de la naturaleza. Su protección nos brindará vida saludable y recursos… pic.twitter.com/Yfp7i1xVzt
— GJ. Domingo Hernández Lárez (@dhernandezlarez) July 4, 2023
Εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι στρατιωτικές αρχές πιστοποιούν τις ζημιές, ενίοτε ανεπανόρθωτες, σε δασικές εκτάσεις και ποταμούς, που έχουν καταστραφεί εντελώς. Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Orinoco, σε έκθεση που συνοδεύεται από δορυφορικές φωτογραφίες, έχει καταγγείλει πως 22.270 στρέμματα καταστράφηκαν εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας στο πάρκο Γιαπακανά.
Στην πολιτεία της Αμαζονίας, στη νότια Βενεζουέλα, που συνορεύει με την Κολομβία και θεωρείται από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 20.000 παράνομοι μεταλλωρύχοι, τόσο ντόπιοι, όσο και από την Κολομβία, τη Βραζιλία και το Εκουαδόρ. Οι εκτός νόμου δραστηριότητες έχουν προσελκύσει όχι μόνο φτωχούς μετανάστες από όλη τη Βενεζουέλα και άλλες γειτονικές χώρες, άλλα και ένοπλες αντάρτικες ομάδες της περιοχής, που ελέγχουν μέρος της παράνομης εξορυκτικής δραστηριότητας και της εμπορικής εκμετάλλευσής της. Σε άμεση συνάρτηση με αυτές τις δραστηριότητες είναι και η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στην Αμαζονία. Σε μια χώρα που ούτως ή άλλως μαστίζεται από την εγκληματικότητα, το περασμένο έτος η Αμαζονία παρουσίαζε τον υψηλότερο δείκτη δολοφονιών σε όλη τη χώρα (18 ανά 100.000 κατοίκους), ενώ παλαιότερα ήταν στην 20η θέση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βίας της Βενεζουέλας.