Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το “Κίνημα της Πετσέτας”, το οποίο ξεκίνησε από την Πάρο, ωστόσο, εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά, ενώ οι αντιδράσεις οδήγησαν σε κυβερνητική παρέμβαση και έναρξη σαρωτικών ελέγχων.
Στην Πάρο, πάντως, η μαζική κινητοποίηση των πολιτών έφερε την πρώτη νίκη, αφού στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία απομακρύνθηκε ήδη μεγάλο μέρος από τις ξαπλώστρες που είχαν οι επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες πολιτών για παρόμοια φαινόμενα σε άλλα ελληνικά νησιά και περιοχές, πληθαίνουν διαρκώς, με πολίτη της Νάξου να καταγγέλλει ότι ιδιώτες έχουν φτάσει στο σημείο να αφαιρούν ακόμη και βράχια από τις παραλίες.
Συγκεκριμένα, η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, είπε ότι στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο, όπως ανέφερε, είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.
Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. “Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας” είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Νάξου.
“Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού” εξήγησε.
Η κ. Αδριανοπούλου τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι, αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.