Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025
15.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έκρηξη Τούρκων τουριστών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Πρέπει να διαβάσετε

Εκρηκτική αύξηση στον αριθμό αφίξεων από την Τουρκία σημείωσαν τα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου το 2024, καθώς άγγιξαν τις 340.000.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον μια από τις σημαντικότερες αγορές για τα νησιά αυτά, καθώς διευκολύνθηκε με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa στην πύλη με δικαίωμα παραμονής στους κατόχους έως επτά ημέρες, που ξεκίνησε να ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2024. Το πρόγραμμα αφορά στους λιμένες Μυτιλήνης Λέσβου, Πέτρας Λέσβου, Πλωμαρίου Λέσβου, Μύρινας Λήμνου, Χίου, Βαθέος Σάμου, Πυθαγορείου Σάμου και Καρλοβασίου Σάμου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την τουριστική εικόνα των νησιών το 2024. Επίσης, υπάρχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες για τη συνολική εικόνα των αφίξεων των Τούρκων επισκεπτών το 2024.

Ειδικότερα, στη Σάμο ο αριθμός αφίξεων τούρκων επισκεπτών το 2024 ανήλθε σε 94.165. Κατά τη θερινή περίοδο εκτελούνταν καθημερινά τέσσερα δρομολόγια, τρία από το Κουσάντασι και ένα από Sigacik για το Βαθύ, δύο από Κουσάντασι για το Πυθαγόρειο και επιπλέον ένα τέσσερις φορές την εβδομάδα. Για τον Οκτώβριο συνεχίστηκε η σύνδεση Κουσάντασι-Βαθύ με δύο πλοία ημερησίως και τρία με τέσσερα πλοία το Σαββατοκύριακο. Η πύλη εισόδου στο Καρλόβασι ξεκίνησε τη λειτουργία της τέλη Αυγούστου και συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου με τρεις προσεγγίσεις την εβδομάδα από το λιμάνι Sigacik.

Επίσης στη Λέσβο, ο αριθμός αφίξεων τούρκων επισκεπτών το 2024 ανήλθε σε 120.141 ταξιδιώτες. Κατά τη θερινή περίοδο εκτελούνταν έξι με οκτώ προσεγγίσεις την ημέρα στη Μυτιλήνη, από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ από τον Οκτώβριο οι προσεγγίσεις από Αϊβαλί ήταν έως και τρεις ημερησίως.

Όσον αφορά στη Χίο, ο αριθμός αφίξεων τούρκων επισκεπτών το 2024 ανήλθε σε 125.679. Η σύνδεση Χίου Τσεσμέ πραγματοποιείται με τέσσερις διαφορετικές εταιρείες, μία ελληνική και τρεις τουρκικές, οι οποίες συνεχίζουν τα δρομολόγια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά με μικρότερη συχνότητα δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκτελούν δύο με τρία δρομολόγια ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις επισκεπτών μέσω τελωνείων από την Τουρκία, μια πολύ σημαντική αγορά για τα τρία μεγαλύτερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είχαν διακοπεί απότομα από τον Μάρτιο 2020, οπότε έκλεισαν οι πύλες εισόδου, λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο του 2022 έγινε επανεκκίνηση των δρομολογίων στη Χίο και από τον Απρίλιο του 2022 στη Σάμο και τη Λέσβο.

Νέες αγορές με απευθείας πτήσεις 

Εκτός από τη σημαντική αγορά της Τουρκίας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απευθείας αφίξεις από παραδοσιακές αλλά και νεότερες αγορές του εξωτερικού, οι οποίες συνθέτουν μία δυνατή εικόνα της επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο διατηρήθηκαν οι αγορές του προηγούμενου έτους, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Πολωνία, ενώ προστέθηκαν άλλες 5 αγορές, του Ισραήλ, της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας, με τις αφίξεις του 2024 να σημειώνουν σημαντική αύξηση 44,08% σε σύγκριση με τις συνολικές αφίξεις charters του 2023 και για πρώτη φορά να ξεπερνούν το επίπεδο των αφίξεων του 2014 που ήταν 76.689 αφίξεις.

Περαιτέρω, το 2024 η Λήμνος διατήρησε τις αγορές του 2023 που ήταν οι Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Σλοβενία και Τσεχία και συνέχισε την ανοδική της πορεία με αύξηση μέχρι και τον Σεπτέμβριο 33,29% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2023.

Στη Σάμο διατηρήθηκαν οι 15 αγορές, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Ιταλία και Σερβία, των προηγούμενων ετών, με την Ολλανδία να αποτελεί κατά πολύ την πρώτη σε αφίξεις αγορά του νησιού και να ακολουθούν οι Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία και Δανία. Η σεζόν ξεκίνησε στις 18 Απριλίου με την Ολλανδία και τελείωσε στις 2 Νοεμβρίου με την ίδια αγορά. Το σύνολο των αφίξεων το 2024 εμφανίζει αύξηση 4,96% σε σύγκριση με τις συνολικές ετήσιες αφίξεις charters του 2023.

Η Χίος δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανεκκινήσει με τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την προσφυγική κρίση και την κρίση κορωνοϊού. Ξεκίνησε δειλά από πέρσι με μία πτήση ανά δεκαήμερο από την Τσεχία, την οποία μοιράζεται με τη Λήμνο. Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για απευθείας πτήσεις, αλλά οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν την ολοκλήρωση της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αεροσκαφών. Δεν πρέπει να παραβλέπεται βέβαια και το γεγονός ότι η Χίος υπολείπεται και σε αριθμό κλινών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα