Εκπαίδευση και επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο επίκεντρο της συνάντησης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, η συνάντηση μελών της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στη Βουλή των Ελλήνων. Επικεφαλής της Βαυαρικής Αντιπροσωπείας ήταν ο καθηγητής Winfried Bausback, ενώ συμμετείχε και ο Marcus Blume, υπουργός Επιστημών και Τεχνών του κρατιδίου της Βαυαρίας. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Διγαλάκης, η γραμματέας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου. Η συνάντηση είχε ως ατζέντα θέματα παιδείας και πολιτισμού και κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ έγινε εποικοδομητικός διάλογος και κατάθεση προτάσεων.

Ο Βασίλης Διγαλάκης καλωσόρισε τη Βαυαρική Αντιπροσωπεία, ενημερώνοντάς τη για τη δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Χαιρέτισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Βαυαρών συναδέλφων για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες την τρέχουσα περίοδο συμπίπτει να απασχολούν και την Ελλάδα και τη Βαυαρία, και σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι αποτελεί κοινό ζητούμενο η γνώση που παράγεται στα Πανεπιστήμια να μπορεί να μεταφέρεται στην αγορά και προς όφελος της κοινωνίας. Στάθηκε επίσης στο φαινόμενο ότι ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων Λυκείου, οι οποίοι εισέρχονται στα Πανεπιστήμια, η εκροή πτυχιούχων είναι πιο μικρή, ενώ ανησυχεί το γεγονός ότι παρότι ορισμένοι νέοι δεν βρίσκουν απασχόληση, ταυτόχρονα οι εταιρείες δεν μπορούν να βρουν προσωπικό σε συγκεκριμένα αντικείμενα εργασίας.

Στη συνέχεια και με αφορμή σχετική τοποθέτηση μέλους της βαυαρικής αντιπροσωπείας, ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε για το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση τεχνοβλαστών, το οποίο ορίζει τις διαδικασίες, δίνει κίνητρα προς τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς να μεταφέρουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, ενώ καθορίζει και τα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η Ελλάδα γίνεται πόλος επενδύσεων στην έρευνα από μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν ήδη πολλά επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών start-ups και spin-offs. Στο πνεύμα ομόθυμης συνεργασίας των δύο πλευρών, και με δεδομένες τις ήδη μακρόχρονες συνεργασίες ελληνικών και γερμανικών ομάδων σε ερευνητικά έργα, παρουσιάστηκε ο θεσμός των ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, ο οποίος ευνοεί τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων για double και joint degrees.

Ο κ. Διγαλάκης όπως και όλα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, έθεσαν με θέρμη, στην αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας, το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Άλλωστε, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ήδη τα αντίστοιχα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού των δύο πλευρών, στη βάση διμερών συμφωνιών έχουν στενή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, της προστασίας των αρχαίων μνημείων και του επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών.

Κλείνοντας, ο κ. Διγαλάκης έκανε αναφορά και στην ψηφιακή μετάβαση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που, εξαιτίας και της πανδημικής κρίσης, επιταχύνθηκε με την έντονη χρήση της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, ενώ η χώρα αξιοποιεί τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης για την παροχή εξοπλισμού στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα