Στις 11 Μαΐου οι πολίτες της Αλβανίας καλούνται, εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος, να αποφασίσουν αν θα παραμείνει στo τιμόνι της χώρας ο Έντι Ράμα ή θα πάρει την σκυτάλη κάποιος από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Οι επερχόμενες εκλογές θεωρούνται κρίσιμες για τη χώρα, καθώς η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις πλήρους ένταξης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται πώς η προσχώρηση νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέπεται από το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ μεταξύ άλλων πρέπει να σέβεται τις κοινές αξίες των κρατών μελών της ΕΕ και δεσμεύονται να τις προάγουν όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες (άρθρο 2 της ΣΕΕ).
Ήδη στους ευρωπαϊκούς κόλπους έχουν εκφραστεί ανησυχίες τόσο για πιθανή νοθεία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, όσο και για ενέργειες που υπονομεύουν τη δημοκρατία στη χώρα.
Ο Έντι Ράμα επιδιώκει να κόψει το νήμα για τέταρτη συνεχή κυβερνητική θητεία. Στον αντίποδα, ο Σαλί Μπερίσα στα 81 του διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο.
Οι μηχανισμοί των κομμάτων έχουν ανεβάσει στροφές με τους διεκδικητές της εξουσίας να ρίχνονται στη μάχη των προεκλογικών συγκεντρώσεων, προσπαθώντας να συσπειρώσουν το ακροατήριο τους.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον σημερινό πρωθυπουργό, με το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα να καταγράφει ποσοστά της τάξεως του 46% έναντι 35% που εκτιμάται για το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα.
Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2021, ο Έντι Ράμα είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 48,8%, έναντι 39,5% που είχε λάβει ο τότε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος Λουζλίμ Μπασά.
Σε περίπτωση που οι κάλπες αναδείξουν ως νικητή τον σημερινό πρωθυπουργό, τότε θα είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Αλβανίας μετά τον Ενβέρ Χότζα.
Σε πολιτικό ναρκοπέδιο η χώρα
Ανεβαίνουν οι τόνοι πλησιάζοντας στις εκλογές. Ο Έντι Ράμα σήκωσε το γάντι που του πέταξε το Δημοκρατικό Κόμμα και απάντησε με ειρωνικό τόνο στις κατηγορίες ότι έκλεψε το εκλογικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε.
«Κλαίνε γιατί το πρόγραμμα αντιγράφηκε, είναι το πιο αστείο πράγμα στον κόσμο, είναι κάποιο είδος ατομικού κώδικα, είναι κάποιο είδος ασφαλούς κώδικα, ο Κώδικας Ντα Βίντσι, ο Κώδικας Ντα Βίντσι αντιγράφηκε, ω θεέ μου, ω θεέ μου».
Από την άλλη πλευρά, ο Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τον Έντι Ράμα «ναρκοδικτάτορα» υποστηρίζοντας πώς τα χρήματα χρησιμοποιούνται κατά την προεκλογική περίοδο προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα BalkanWeb, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας (DP), κατηγόρησε τον Έντι Ράμα πώς βρίσκεται πίσω από τη δική του σύλληψη όπως και των βασικών αρχηγών της αντιπολίτευσης της γείτονος.
«Ο γαμπρός μου βρίσκεται σε “κατ’ οίκον περιορισμό” εδώ και 440 ημέρες για ένα ακίνητο 110 μέτρων που του κληροδότησαν οι παππούδες του, όλα τεκμηριωμένα από επίσημα έγγραφα που ανήκουν στα μέλη της οικογένειάς του. Ο έτερος αρχηγός του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ιλίρ Μέτα, κατά την είσοδό του στα Τίρανα συνελήφθη βάναυσα, ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο και χωρίς να επιδείξει έγγραφα ταυτότητας.Παρόλο που είναι άτομο υπό ανάκριση, βρίσκεται στη φυλακή, παρόλο που δεν υπάρχουν κατηγορίες σε βάρος του», υπογράμμισε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Έντι Ράμα μοιράζει δώρα στους συνταξιούχους, δίνοντάς τους 100 ευρώ για κάθε άτομο, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο τους.