Με καταμετρημένο το 99.45% των ψήφων στη Ρουμανία, το κυβερνών αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD), συγκέντρωσε το 22.4% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.
Την ίδια στιγμή η σκληροπυρηνική δεξιά Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR) έρχεται δεύτερη με 18,2% των ψήφων.
Το σύνολο των δυνάμεων της άκρας δεξιάς βρίσκεται πάνω από το 31%, δηλαδή έχει ποσοστό τριπλάσιο απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2020.
Αναλυτικότερα οι φιλοευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούσαν μέχρι τώρα μαζί με τους φιλελεύθερους, έρχονται πρώτοι στις ρουμανικές εκλογές, ωστόσο η άκρα δεξιά επιβεβαιώνει την ισχυρή άνοδό της βυθίζοντας στην αβεβαιότητα το κράτος αυτό που συνορεύει με την Ουκρανία και είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν μια εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επιτυχία του ακροδεξιού υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε φόβους στη δυτική Ευρώπη όσον αφορά τη στρατηγική τοποθέτηση της Ρουμανίας.
Οι βουλευτικές εκλογές δεν επέτρεψαν να «αποσαφηνισθεί» η κατάσταση, εκτιμά ο πολιτειολόγος Κρίστιαν Πιρβουλέσκου. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο που δημιουργεί πολυάριθμους κινδύνους» και προοιωνίζεται δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μολονότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου, ο οποίος αποκλείστηκε στις 24 Νοεμβρίου από την κούρσα για την προεδρία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη θέση του κόμματός του, επισήμανε την άνοδο των εθνικιστών.
«Οι Ρουμάνοι έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα στην πολιτική τάξη», αντέδρασε: να συνεχίσουμε στην ευρωπαϊκή οδό, «αλλά επίσης να προστατεύσουμε την ταυτότητά μας και τις εθνικές αξίες μας».
Η άκρα δεξιά, η οποία είναι μοιρασμένη σε διάφορους σχηματισμούς, κοινό σημείο των οποίων είναι ότι αντιτάσσονται στην υποστήριξη προς το Κίεβο στο όνομα της «ειρήνης» και ότι υπερασπίζονται τις «χριστιανικές αξίες», εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα αυτά.
«Σήμερα ο ρουμανικός λαός ψήφισε υπέρ των δυνάμεων της κρατικής κυριαρχίας», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος AUR (Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων) Τζορτζ Σίμιον. Ο σχηματισμός του έλαβε το 18,2% των ψήφων.
«Είναι η αρχή μιας νέας εποχής στην οποία οι Ρουμάνοι ανακτούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το πεπρωμένο τους», πρόσθεσε, ενώ η συμμετοχή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών σε βουλευτικές εκλογές, με 52%.
Στο ίδιο στρατόπεδο, ο σχηματισμός SOS Romania, με επικεφαλής τη θυελλώδη υποψήφια που υποστηρίζει το Κρεμλίνο Ντιάνα Σοσοάκα, και το νέο Κόμμα της Νεολαίας (POT) κάνουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο με 7,2% και 6,3% των ψήφων αντιστοίχως.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η χώρα ουδέποτε είχε γνωρίσει τέτοια άνοδο της άκρας δεξιάς, ωστόσο ο θυμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού των 19 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αυξηθεί μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες και τον πόλεμο στην άλλη πλευρά των συνόρων.
«Αυτή η ισχυρή άνοδος της άκρας δεξιάς, η οποία φθάνει περίπου στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, μαρτυρεί τη συσσωρευμένη απογοήτευση της κοινωνίας και τη δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση», σχολίασε ο αναλυτής Ράντου Μαγκντίν.
Εντούτοις, ελλείψει συμμάχων, η άνοδος της άκρας δεξιάς στην εξουσία απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένη.
Ήδη πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν απευθύνει εκκλήσεις υπέρ μιας αποφασιστικά φιλοευρωπαϊκής «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
«Ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», δήλωσε η επικεφαλής των κεντρώων του USR (12,1%) Έλενα Λασκόνι, η οποία προκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Έπειτα απ’ αυτές τις εφιαλτικές ημέρες», κάλεσε να παραμερισθούν οι κομματικοί καβγάδες «για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία» καθώς και την ανεξαρτησία της Ρουμανίας έναντι της Ρωσίας.