Του Κώστα Κεφαλογιάννη
Με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη αδιαφιλονίκητο νικητή ολοκληρώθηκε η σκληρή μάχη των εκλογών στην ΠΕΔ Κρήτης. Στους νικητές της διαδικασίας συγκαταλέγεται και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός που είδε αφενός την επιλογή του να στηρίξει τον κ. Μαρινάκη να δικαιώνεται και αφετέρου την ομάδα του (παρά τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις) να παραμένει ενωμένη και να εκλέγει σε υψηλές θέσεις όλους τους υποψηφίους που κατέβασε. Σε σχέση με τους μεγάλους νικητές των εκλογών της ΠΕΔ, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στους Μαρία Καναβάκη – Κώστα Βαρδαβά, οι οποίοι πρώτευσαν σε ψήφους ανάμεσα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, παρότι δεν είχαν παραταξιακό μηχανισμό από πίσω τους.
Τα παραπάνω είναι βεβαίως σημαντικά όσον αφορά στο μέλλον της ΠΕΔ, εντούτοις μπορεί να μην σημαίνουν και τίποτα όσον αφορά στις εκλογές του ΕΣΔΑΚ, της επόμενης μεγάλης μάχης για τους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης. Μιας μάχης πολύ πιο κρίσιμης σε σχέση με την ΠΕΔ, καθώς ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποριμμάτων Κρήτης διαχειρίζεται έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι δηλαδή ένας φορέας που διαδραματίζει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στο συγκεκριμένο, μείζον ζήτημα (της διαχείρισης των απορριμμάτων) το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Κρήτης.
Εκεί λοιπόν τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Πρώτα από όλα δεν συμμετέχουν τα Χανιά που έχουν τον δικό τους φορέα διαχείρισης (ΔΕΔΙΣΑ). Αυτό προφανώς αλλάζει τους συσχετισμούς.
Συγκεκριμένα, το εκλεκτορικό σώμα στον ΕΣΔΑΚ αποτελείται από 33 εκλέκτορες.
17 εκλέκτορες έχει ο νομός Ηρακλείου, 8 ο νομός Ρεθύμνου και 7 ο νομός Λασιθίου (συν 1 εκπρόσωπος εργαζομένων).
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει 4 εκλέκτορες (3 η δημοτική αρχή, 1 η αντιπολίτευση) και ο Δήμος Ρεθύμνου 3 εκλέκτορες (2 η δημοτική αρχή, 1 η αντιπολίτευση). Από 2 εκλέκτορες έχουν οι Δήμοι Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα – Πεδιάδος, Φαιστού, Γόρτυνας, Μυλοποτάμου, όπως και οι τρεις δήμοι του Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία) , ενώ από 1 εκλέκτορα έχουν οι υπόλοιποι Δήμοι του Ρεθύμνου (Ανωγείων, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου) καθώς και οι δήμοι Βιάνου και Οροπεδίου Λασιθίου.
Αν τα “στρατόπεδα” μείνουν ως είχαν στις εκλογές της ΠΕΔ τότε πάμε σε οριακή αναμέτρηση με εντελώς αμφίβολο αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι μεν ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Κρήτη, δεν κέρδισε δε την προεδρία στον ΕΣΔΑΚ, ούτε το 2014, ούτε το 2019. Το 2014 είχε αναδειχθεί πρόεδρος ο τότε Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης και το 2019 ο τότε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης (που είναι και πρόεδρος μέχρι τώρα). Ενδιάμεσα, από το 2017 έως το 2019, είχε αναλάβει την προεδρία ο τότε Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και νυν βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης.
Το ενδιαφέρον του σημερινού Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού για την διοίκηση του ΕΣΔΑΚ πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως δεδομένη είναι και η ένταση που υπήρξε ανάμεσα σε αυτόν και στους δημάρχους του νομού οι οποίοι συντάχθηκαν με τον Ζαχαρία Δοξαστάκη (πράγμα φανερό σε όσους βρέθηκαν στον χώρο της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ το περασμένο Σάββατο). Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η στάση του κ. Καλοκαιρινού έκρινε το αποτέλεσμα (και μάλλον έχουν δίκιο) και σε πρώτη φάση μοιάζουν να αναζητούν…ρεβάνς. Επειδή όμως η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο και ο ΕΣΔΑΚ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εμπλακεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια και πείσματα, ορισμένοι πιο ψύχραιμοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση , ικανοποιητική για τους περισσότερους αν όχι για όλους.
Το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές του ΕΣΔΑΚ θα διεξαχθούν μετά τις εκλογές της ΚΕΔΕ που είναι προγραμματισμένες για τις 2 Μαρτίου.
Άρα χρόνος να κλείσουν οι “πληγές” υπάρχει. Μένει να δούμε αν υπάρχει και η διάθεση.