Στον έλεγχο των κινεζικών αρχών πέρασε από χθες το αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενγκντού, 72 ώρες μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσαν οι κινεζικές αρχές, ως αντίποινα για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο «πόλεμος των προξενείων» μαίνεται την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτηρίζει την πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Κίνα «αποστολή του καιρού μας».
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν δώσει 72 ώρες προθεσμία στις κινεζικές αρχές για να κλείσουν το προξενείο στο Χιούστον, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι το χρησιμοποιεί ως βάση κατασκοπείας των ιατρικών και ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων της πόλης. Η Κίνα έκανε λόγο για «ασύστολα ψεύδη».
Χθες, στις 10 το πρωί, το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού έκλεισε επισήμως, ενώ Κινέζοι κρατικοί υπάλληλοι εισήλθαν σε αυτό από την κύρια είσοδο, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για την απόφαση του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους στη σημαντική αυτή περιοχή από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που διατηρούμε στην Κίνα», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη τέσσερα προξενεία στην Κίνα, καθώς και την πρεσβεία στο Πεκίνο.
Χθες το μεσημέρι, ο δρόμος μπροστά στο προξενείο άνοιξε ξανά και οι περαστικοί σταματούσαν για να τραβήξουν φωτογραφίες. Ενας πολίτης έβαλε το τηλέφωνό του να παίζει τον κινεζικό εθνικό ύμνο, ενώ ένας άλλος εξέφρασε τη λύπη του. «Μας στενοχωρεί πολύ η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ», είπε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους Κινέζους που θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ για τουρισμό ή σπουδές.
Εξαιτίας της πανδημίας, τόσο το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού όσο και το κινεζικό στο Χιούστον υπολειτουργούσαν, καθώς οι αιτήσεις για ταξιδιωτική βίζα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στο αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού εργάζονταν 200 άτομα, εκ των οποίων οι 150 ντόπιοι.
Πηγή kathimerini.gr