Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έκλεισε πρόωρα η σαιζόν για τα ελαιουργεία της Κρήτης – Αρκετά δεν άνοιξαν καθόλου

Πρέπει να διαβάσετε

Πανωλεθρία η φετινή χρονιά για τα ελαιουργεία της Κρήτης. Από το θετικό ρεκόρ της περιόδου 2022- 2023, οι ελαιουργοί βίωσαν αρνητικό ρεκόρ φέτος. Λόγω της ακαρπίας, κάποια ελαιουργεία δε λειτούργησαν καθόλου τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, ενώ όσα άνοιξαν, έκλεισαν πρόωρα κι εν τέλει … τα περισσότερα μπήκαν μέσα!

“Οι εκτιμήσεις μας πριν ξεκινήσει η σαιζόν 2023-2024 ήταν ότι η παραγωγή φέτος θα ήταν μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Εν τέλει όμως βλέπουμε ότι η ελαιοκομική περίοδος κλείνει με μείωση της τάξεως του 70-75%, γι’αυτό και οι παραγώμενοι τόνοι ελαιολάδου δε θα ξεπεράσουν τους 40.000 τόνους σε επίπεδο Κρήτης” ανέφερε στην Τηλεόραση CRETA ο Ηρακλειώτης ελαιουργός, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης.

Ο Β’ Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας ολοκλήρωσε φέτος την ελαιοπαραγωγή 40 μέρες νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Μάρκο Αγιαννιωτάκη, το 40% των ελαιουργείων της Ιεράπετρας δεν άνοιξε καθόλου. “Αρκετά ελαιουργεία δε συμπλήρωσαν ούτε ένα βυτίο από την κάρτα τους για να πουλήσουν. Ήταν δραματική η κατάσταση. Βάσει υπολογισμών που κάναμε, η ζημιά από τη μείωση της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή θεωρούμε ότι ανέρχεται οικονομικά στα 50 – 60 εκ. ευρώ. Φέτος έχει ξεπεράσει το 70% η μείωση της παραγωγής. Μιλάμε για καταστροφική χρονιά.”

Στο Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών η φετινή παραγωγή αντιστοιχεί στο 13% της περυσινής! “Ο κανόνας φέτος ήταν ότι το ελαιουργείο άνοιγε 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Εν ολίγοις, μπήκε μέσα, διότι απαιτούνται τρελά έξοδα συντήρησης. Θα πει κάποιος ότι αλλάζουν τα πράγματα, επειδή είναι πολύ ακριβό το ελαιόλαδο, αλλά και με 50 τόνους λάδι σε καμία περίπτωση το ελαιουργείο δε βγαίνει” σχολίασε ο Γραμματέας του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, Μιχάλης Καμπιτάκης.

Οι τιμές σήμερα σε επίπεδο Κρήτης κυμαίνονται από 8,70 έως και 9,30 ευρώ. “Η αγορά έχει παγώσει στο πικ της αύξησης της τιμής και περιμένουμε περεταίρω αύξηση” σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Ανάλογες οι προσδοκίες και στην Ιεράπετρα. “Οι παραγωγοί μου εμένα δεν έχουν έρθει να μου ζητήσουν να κόψουν λάδι. Δηλαδή το κρατάμε στις δεξαμενές, γιατί θεωρούν ότι θα ανέβει η τιμή κι άλλο” πρόσθεσε ο κ. Αγιαννιωτάκης.

“Το ελαιουργείο έσπασε ρεκόρ πέρυσι. Άλεσε γύρω στους 60-70 τόνους πάνω από την καλύτερη χρονιά που είχε περάσει μέχρι τότε, αλλά αυτό μας βγήκε ξινό, διότι ήρθε η χρονιά που διανύουμε. Δεν έχουμε ξαναδεί την τιμή ούτε καν να πλησιάζει, όχι να φτάνει τα 9 ευρώ κι είναι κρίμα να μην υπάρχει ελαιόλαδο για να πωληθεί σε αυτές τις τιμές. Το μεγάλο ποσοστό του περυσινού ελαιολάδου πωλήθηκε σε τιμές από 4,20 έως και 5 ευρώ. Κανείς δεν περίμενε αυτήν την αύξηση. Στο μεταξύ, βλέποντας αυτές τις τιμές, ο παραγωγός για τη φετινή χρονιά διπλασίασε το λίπασμα, το οποίο είχε παράλληλα υπερδιπλάσια τιμή, άρα και περισσότερα έξοδα έκανε και χαμηλή παραγωγή εν τέλει είχε” εξήγησε ο κ. Καμπιτάκης.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο φόβος μήπως αυτή η εκτίναξη της τιμής έχει εν τέλει αρνητικές συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς. “Όταν ας πούμε στο super market ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να αγοράσει το λίτρο 17/18 ή ακόμη και 20 ευρώ, πιθανόν λόγω κόστους να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και αυτό τελικά να έχει επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια στη ζήτηση και κατ’επέκταση στην τιμή του λαδιού” τόνισε ο κ. Αγιαννιωτάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα