Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έκκληση της Γηριατρικής Εταιρείας για τον έγκυρο εμβολιασμό των ηλικιωμένων

Πρέπει να διαβάσετε

Την εντατικοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των ηλικιωμένων στη χώρα μας για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ιδιαίτερα με την έλευση του φθινοπώρου και την πιθανολογούμενη έξαρση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον αναγκαίο αντιγριπικό εμβολιασμό και τα λοιπά εμβόλια, ζητά η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

«Εφιστούμε την προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που τους απασχολούν αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους. Από την άλλη πλευρά, όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας από πιθανή μετάδοση του ιού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις», τονίζει ο κ. Γιάννης Καραϊτανός, πρόεδρος της ΕΓΓΕ και άμισθος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων στη χώρα μας άνω των 80 ετών αγγίζει το 71,4% (Ευρώπη: 85,1%), στις ηλικίες 60 – 69 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 76,7% (Ευρώπη: 82,3%) και στις ηλικίες 70 – 79 ετών το ποσοστό φτάνει το 80,4% (Ευρώπη 86,2%).

Ο φόβος της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο του κορωνοϊού, κατά το πρότυπο του περσινού χειμώνα, είναι εντονότερος μεταξύ των ηλικιωμένων αφού ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσε εμπόδιο στην απαραίτητη επαφή με τον θεράποντα ιατρό και τον συστηματικό ιατρικό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια των lockdown πολλοί πολίτες εγκατέλειψαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για παθήσεις, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, κλπ., με ότι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους.

Νόσος των ηλικιωμένων ο καρκίνος

Ο καρκίνος είναι νόσος της Τρίτης Ηλικίας αφού περίπου το 55% των νέων κρουσμάτων αφορά στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 65 -74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου από 75 ετών και άνω.

Η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

«Παρά την επικρατούσα άποψη ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Έχει μείζονα σημασία η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, τραχήλου μήτρας, δέρματος, κλπ.) ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μέχρι τα 75 έτη ανάλογα με τη βιολογική ηλικία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων αυτών. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής», σύμφωνα με κ. Καραϊτανό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα