«Συναγερμός» έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. μετά από τις νέες περιπτώσεις απάτης εις βάρος Κρητικών, από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ή στέλνουν emails σε ανυποψίαστους πολίτες.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και ειδικός ερευνητής του ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης σημείωσε πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν κάνουν το οποιοδήποτε… κλικ! «Δυστυχώς, κάνουμε κλικ αυτοματοποιημένα χωρίς να σκεφτόμαστε. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που βάζουμε σαν Ινστιτούτο στην Αθήνα. Όλα τα θύματα πριν κάνουν κλικ δεν σκέφτηκαν και στη συνέχεια έγινε το λάθος και από τη στιγμή που έγινε αυτό, οι κακοποιοί αστραπιαία κινούνται με αποτέλεσμα, σε λίγα λεπτά τα χρήματα να αλλάζουν λογαριασμούς και να αλλάζουν χώρες».
Πρόσθεσε δε, πως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η «διαδρομή» των χρημάτων, πλην κάποιων περιπτώσεων που βάζουν τα λεφτά σε τοπικούς λογαριασμούς σε συνεργασία με επιτήδειους. Στη συνέχεια εκταμιεύουν τα χρήματα και εξαφανίζονται.
«Έχουμε εντοπίσει δύο τύπου εγκληματικές ομάδες. Μιλάμε για εγκληματικές ομάδες, με δομή, οργάνωση και πάνω από όλα επικοινωνίες πάνω από τα δίκτυα. Έχουμε τις τοπικές οργανωμένες ομάδες που χτυπούν και λυμαίνονται και τους παίρνεις πίσω στα τηλέφωνα τους και μιλάνε ελληνικά. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα διεθνή κυκλώματα που μέσα από ένα ωραίο email που σου στέλνουν, το ανοίγεις, κατεβαίνει ένα κακόβουλο λογισμό που στη συνέχεια σου παίρνει τους κωδικούς, μπαίνουν στο e-banking και κάνουν τις μεταφορές των χρημάτων. Εδώ διαπιστώνουμε ότι είναι χιλιάδες οι εξαπατηθέντες συμπολίτες μας που θέλω να πω και να δώσω ένα ευχαριστώ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που έχει την ηθική να αναδείξει το θέμα αυτό ως πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μια ομάδα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Οικονομικών, Οικονομική Αστυνομία, Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου κοιτάζουν, ερευνούν και προσπαθούν να εντοπίσουν το κακό» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, όλοι οι πολίτες της χώρας είναι στοχοποιημένοι και πρόκειται για ένα φαινόμενο που απασχολεί όλο τον κόσμο. «Το φαινόμενο όμως βλέπω στην Κρήτη, ότι περπατούν πιο εύκολα οι απατεώνες. Με απλά λόγια, οι Κρητικοί τσιμπάνε και όταν λέμε τσιμπάνε, εννοούμε ότι δεν βλέπουν τι λένε τα μηνύματα, πατούν το κλικ και γίνεται η αφαίμαξη των χρημάτων. Πρέπει να είμαστε σε πιο χαμηλούς τόνους με απλά λόγια, να σκεφτόμαστε πριν έρθει το κλικ, γιατί φαίνεται από τα παραδείγματα, από την εμπειρία και τον κόσμο που μας παίρνει τηλέφωνο, ότι όλα έγιναν αστραπιαία. Σήμερα το πρωί, η κα. Μαρία σηκώθηκε είδε ένα μήνυμα ότι μπλόκαρε η πιστωτική της κάρτα. Η τράπεζα δεν στέλνει ποτέ μήνυμα, ούτε email. Αν το σκεφτεί αυτό, μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, έκανε το κλικ, έβαλε τον κωδικό της και της πήραν 18 χιλ. ευρώ. Είναι πολλά τα περιστατικά».
Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε πως μπορεί να χαθούν από 5.000 ευρώ ή 10.000 μέχρι 120 ή 150.000 ευρώ! «Πρέπει να βγουν οι τράπεζες να ανακοινώσουν ανά νομό τι θύματα έχουμε, να γίνει μια επερώτηση από ένα βουλευτή να δούμε πόσοι χιλιάδες Έλληνες εξαπατήθηκαν μέσω διαδικτύου. Οι τράπεζες αυτό που κάνουν είναι να διασφαλίζουν τα χρήματα μας και να μην μπαίνουν οι χάκερς να τα παίρνουν. Οι τράπεζες μας διασφαλίζουν τα χρήματα μας, όμως ο κόσμος ξαφνικά έγινε τραπεζίτης. Όλη η Ελλάδα έγινε τραπεζίτης, με το e-banking. Άρα, μήπως πρέπει οι τράπεζες να ξανασκεφτούν ότι ο κόσμος θέλει μια μικρή εκπαίδευση; Η εκπαίδευση είναι το παν! Αν ξέρει ο απλός πολίτης, ο απλός χρήστης ότι ποτέ δεν απαντώ σε μήνυμα της τράπεζας, γιατί δεν στέλνει ποτέ μήνυμα, αυτό είναι η βασική αρχή. Όταν μάθουν οι συμπολίτες μας την βασική αρχή το φαινόμενο θα εξαφανιστεί, θα τελειώσει».
Για τις λεγόμενες… κλήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε πως επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, λέγοντας πως ψάχνουν για επενδυτές. «Στην Κρήτη υπάρχει Σύλλογος Εξαπατηθέντων Επενδυτών που έχουν χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πίστεψαν ότι μέσα από τα bitcoin θα κερδίσουν όμως τους πήραν τα χρήματα και δεν επένδυσαν σε bitcoin αλλά σε μαϊμού πλατφόρμες. Έχουμε ένα φαινόμενο επενδυτικών απατών πάνω από 200 εκ. ευρώ. Επειδή το πρωί 9 – 10 η ώρα είμαστε στα σπίτια μας, οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι ή άλλοι που δεν δουλεύουν, χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνουν, τους πιάνουν τη συζήτηση. Ας σταματήσει το κουβεντολόι, έχουμε περιστατικά τραγελαφικά που αν τα πω, προκαλούν γέλιο».
Ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε πως πολλοί επιτήδειοι, τηλεφωνούν στους πολίτες τους οποίους πείθουν τελικώς να επενδύσουν 250 ευρώ για να γίνουν… πλούσιοι. «Βάζεις τα 250 ευρώ, την επόμενη ημέρα έρχεται ένα μήνυμα ότι τα 250 έγιναν 3.500. Σου λένε βάλει άλλα 100, βάζεις – βάζεις στο τέλος έχουν γίνει 90 – 100 χιλ. Αυτά είναι απάτες που έχουν γίνει με συμπατριώτες μας επειδή δεν είχαν τι να κάνουν και έπιασαν την κουβέντα. Δεν μιλάμε με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε».
Ακόμη μια απάτη, αφορά υποτιθέμενους τεχνικούς της Microsoft που τηλεφωνούν σε πολίτες λέγοντας πως θέλουν να τους φτιάξουν τον υπολογιστή τους. «Τους δίνουν πρόσβαση στον υπολογιστή για να τους αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό, μπαίνουν μετά στην τράπεζα και τους κλέβουν τα χρήματα».
Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε πως απάτες υπάρχουν πολλές, ο σκοπός όμως είναι ένας. «Να πάρουν τα χρήματα μας. Άρα είναι μεθοδολογικές, κάθε ημέρα αυτά αλλάζουν και βρίσκουν άλλους τρόπους. Γεια σας, έχει έρθει ένα δέμα πχ. στα ΕΛΤΑ, χρησιμοποιούν ονόματα εταιριών σου λένε να βάλεις 2 ευρώ, για να πάρεις το δέμα, μέσα από το e-banking. Δίνεις πάλι χρήματα, τα παίρνουν και φεύγουν».
Κλείνοντας, ο κ. Σφακιανάκης απηύθυνε έκκληση στους Δημάρχους της Κρήτης να μιλήσουν με το CSI, ώστε να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να σωθούν οι πολίτες και να μην πέφτουν θύματα απάτης.