Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έκκληση Παγώνη στους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου: «Να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκες»

Πρέπει να διαβάσετε

«Δύσκολες» χαρακτήρισε τις ημέρες που περνούν οι πολίτες του Αρκαλοχωρίου μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους σεισμόπληκτους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς ο κορωνοϊός είναι εδώ, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη Aνδρεάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη.

«Είναι πολύ δύσκολες ημέρες για τους ανθρώπους αυτούς, λυπάμαι πολύ γι’ αυτά που έχουν συμβεί. Είναι τραγικό να βρίσκεσαι έξω από το σπίτι σου και πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται περισσότερη προσοχή και μέριμνα, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες. Θα ήθελα να πω όμως ότι παρά τα όσα συμβαίνουν, ο ιός είναι εδώ, η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ θα πρέπει να προσέχουν πολύ, για τη νόσο αυτή. Επιπλέον όσοι δεν εμβολιάστηκαν  να εμβολιαστούν, να κρατούν τις μάσκες, παρόλες τις συνθήκες, που βρίσκονται. Βέβαια δεν μπορώ να τους πω για αποστάσεις, γιατί είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, η μάσκα τους προφυλάσσει, γιατί και η επαφή μεταξύ τους είναι επικίνδυνη» τόνισε η κα. Παγώνη.

Πρόσθεσε δε, πως είναι απόλυτα κατανοητό το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή στο μυαλό τους δεν υπάρχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά προέτρεψε όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους να πάνε. «Έστω και έτσι, να κάνουν τον εμβολιασμό τους όπου τους έχουν υποδείξει. Είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον να έχουν κάνει κάτι για τον εαυτό τους που αυτές τις ημέρες η Κρήτη είχε αρκετά προβλήματα με τον κορωνοϊό και λόγω τουρισμού. Έχει πολύ κόσμο και πολλά κρούσματα γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή έστω και έτσι με αυτές τις συνθήκες, να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη, η Κρήτη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. «Αυτό είναι γεγονός. Περάσατε δύσκολες ημέρες και τα νοσοκομεία πιέστηκαν πολύ και λογικό είναι, μετά από τόσο κόσμο. Γιατί εκτός από το ντόπιο πληθυσμό είχε και τουρίστες που νόσησαν. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η περίοδος που ήταν δύσκολη  περνάει σιγά – σιγά. Έχουν μειωθεί τα κρούσματα και πιστεύω όλα να πάνε καλά».

Όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η κα. Παγώνη ξεκαθάρισε πως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. «Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, το εμβόλιο της γρίπης θα γίνει από τέλος Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και το εμβόλιο του κορωνοϊού κανονικά με τα ραντεβού. Βέβαια να υπάρχει μια απόσταση ημερών. Θα μπορούσε να είναι περίπου 25 ημέρες διαφορά και να γίνουν κανονικά και τα δύο. Μπορεί η γρίπη πέρσι να μην είχε κρούσματα πολλά, γιατί φορούσαμε μάσκες, είχαμε κάνει το εμβόλιο κρατούσαμε αποστάσεις. Αυτό μας έσωσε, φέτος πρέπει να γίνει το ίδιο. Να προφυλαχθούμε μια χαρά».

Επανέλαβε ακόμη μια φορά, ότι η διαφορά των δύο εμβολίων πρέπει να είναι 25 ημέρες με ένα μήνα. «Να έχουν το περιθώριο. Να κάνουν τώρα για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη το κάνουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Δύο διαφορετικά πράγματα, χωρίς να έχουν σχέση και μπορεί για το θέμα του εμβολίου της γρίπης να πάνε λίγο αργότερα. Γιατί ο καιρός μέχρι τέλος Νοεμβρίου, θα είναι μια χαρά στην Κρήτη, άρα μπορούμε να το μεταθέσουμε και να καλύψουμε τη διαφορά, δύο εμβολίων για να μην συμπέσουν».

Το σημαντικό, όπως επεσήμανε η κα. Παγώνη είναι να πεισθεί ο κόσμος που φοβάται λόγω κάποιας παρενέργειας από το εμβόλιο, να προχωρήσει στον εμβολιασμό του. «Να πείσουμε τους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να φοβηθούν, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές οι μελέτες είναι πολύ ασφαλείς, όπου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επιπλοκής από το εμβόλιο και αν τύχει κάποια επιπλοκή στο 1 εκ. δεν συγκρίνονται οι επιπλοκές, της ίδιας της νόσου, στα όργανα του σώματος  από τον κορωνοϊό, που μπορεί να μας κάνει να έχουμε πολλά αποτελέσματα μέχρι και θανάτους».

Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που εμβολιάστηκαν είναι και εκείνες που έχουν πάει πολύ καλά, επιδημιολογικά. «Υπάρχουν χώρες που έχουν πετάξει τις μάσκες, που δουλεύουν κανονικά, διασκεδάζουν, που συναντιούνται οι οικογένειες. Αυτό θέλαμε κι εμείς αλλά δεν το πετύχαμε. Μας νίκησε ο κορωνοϊός και δεν φτάσαμε τα ποσοστά για να κάνουμε τείχος ανοσίας 80+. Ήταν από τη μία οι διακοπές, μετά γυρίσαμε δεν ασχοληθήκαμε. Γι’ αυτό κάποιες ομάδες έχουν χαμηλά ποσοστά. Έχουμε σκοπό να κάνουμε νέα καμπάνια, να τους πείσουμε να εμβολιαστούν γιατί δεν είναι σωστό, για άλλη μια φορά να φτάνουμε το Δεκέμβριο ανεμβολίαστοι, σε υψηλό ποσοστό και να περνάμε ότι και πέρσι, να μη μπούμε σε μια κανονικότητα, να μη κάνουμε γιορτές, να μην είμαστε σε ένα ρυθμό ζωής όπως και πριν δύο χρόνια».

Ξεκαθάρισε δε, πως γενικευμένο lockdown δεν πρόκειται να γίνει, όταν έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμό 57%, «αλλά ότι έγινε στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, θα ξεκινήσει και σε άλλες πόλεις».

Η κα. Παγώνη σημείωσε, πως δεν μπορούμε να συζητάμε για παρελάσεις, όταν πόλεις στην Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται σε ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 40%. «Υπάρχει τέτοιο ιικό φορτίο που είναι 150% πάνω, όταν υπάρχουν τόσα κρούσματα, ποιες παρελάσεις παιδιών να συζητήσουμε; Όταν η μετάλλαξη Δέλτα στα παιδιά έχουν φτάσει στους 3 που νοσούν το 1, να είναι παιδί. Εδώ προσπαθούμε να μη βάζουμε τοπικά lockdown, σε πόλεις όπως για τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε παρελάσεις και να βάζουμε νέα μέτρα».

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη, τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα, όπως και την περσινή χρονιά με τους… περιορισμούς που ξέρουμε. «Αυτή είναι η αλήθεια και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ρεβεγιόν, να γιορτάζουμε και να αγκαλιαζόμαστε. Δεν υπάρχουν αυτά από όσο φαίνεται και δεν έχουμε σκοπό να εμβολιαστούμε και να φτάσουμε το τείχος ανοσίας με 80+. Με πολύ πίεση φτάνουμε εδώ που έχουμε φτάσει, που οι περισσότεροι λένε αυτό είναι το ταβάνι».

Κλείνοντας, η κα. Παγώνη τόνισε πως οι 18 μήνες με την πανδημία είναι δύσκολοι. «Ίσως κάναμε λάθη, θα τα διορθώσουμε, τα διορθώνουμε στην πορεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να εμβολιαστούμε, όχι μόνο για τον εαυτό μας, γιατί αν ζούσαμε μόνοι μας μπορούσαμε να μην εμβολιαστούμε, όμως είναι δίπλα μας κόσμος. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να εμβολιαστούμε απέναντι σε όλους τους ανθρώπους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα