Με τη δυναμική συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της Μεσαράς, του Δήμου Φαιστού και Γόρτυνας, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των ανθρώπων του αγροτικού κόσμου, των επιχειρηματιών της περιοχής και δεκάδων πολιτών, ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το Πολιτικό Εργαστήρι του Φραγκίσκου Παρασύρη, π. Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Μεσαράς.
Στην αίθουσα του Πολύκεντρου στις Μοίρες, η οποία αποδείχθηκε μικρή για να φιλοξενήσει τους παρευρισκόμενους, ο Φραγκίσκος Παρασύρης κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της συζήτησης καλωσόρισε τους δεκάδες συμμετέχοντες δηλώνοντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι τα αναπτυξιακά όρια της Μεσαράς είναι πραγματικά μεγάλα γιατί περιγράφονται και ορίζονται από τη μορφολογία και τη γεωγραφία της περιοχής. Από τις ανεξάντλητες δυνατότητες των ανθρώπων αυτού του τόπου. Διαχρονικά αντανακλώνται στην μακρά ιστορία της. Και εδώ ακριβώς γεννιέται η μεγάλη αντίφαση. Τα όρια αυτά περιορίζονται με ευθύνη των δικών μας λαθών και παραλείψεων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επέλεξα να ξεκινήσω έναν νέο κύκλο ανοικτών και δημόσιων συζητήσεων από τη Μεσαρά. Γιατί προσωπικός μου στόχος είναι να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο στο μέλλον και από την άλλη να δούμε πως θα λύσουμε τις εκκρεμότητες με το παρελθόν».
Στην εναρκτήρια παρέμβασή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης αναφέρθηκε:
- στο Φράγμα της Πλακιώτισσας,
- στο έργο για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού και τον εμπλουτισμό της Φανερωμένης,
- στην ανάγκη σχεδιασμού οδικής σύνδεσης της Μεσαράς με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι,
- στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στο Τυμπάκι,
- στις προτεραιότητας για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη του τουρισμού και σε άλλα έργα υποδομής,
δηλώνοντας πως τα συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα αποτελούν προσωπικό οδηγό « θα με δεσμεύει και σήμερα και αύριο η σημερινή συζήτηση. Μια υποχρέωση που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί τα επόμενα χρόνια ακόμη κι αν όλα όσα πούμε υπερβαίνουν τα πρόσωπα και τη παρουσία μας στη δημόσια ζωή, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε για αυτά, ακόμη κι αν μας ξεπερνούν σε χρόνο. Μια πολιτική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για εμένα αλλά και για εσάς, για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια για την απελευθέρωση σπουδαίου δυναμικού αυτού του τόπου».
Ο Καθηγητής και π. Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Θάκης Μανιός, παρουσίασε τους άξονες της κυκλικής οικονομίας στην τοπική αγροτική οικονομία, στα θερμοκήπια και την ελαιοπαραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά προς τους αγρότες της περιοχής έγινε σχετικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για τις ευκαιρίες αλλά και τα «αγκάθια» που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους φορείς του πρωτογενή τομέα. Απευθυνόμενος, στους εκπροσώπους τους αγρότες και τους ντόπιους παραγωγούς εστίασε στην περιβαλλοντική ταυτότητα για τα παραγόμενα προϊόντα, μια διάσταση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της Μεσαράς, στα κηπευτικά και το ελαιόλαδο.
Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Ταβερναράκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ανάγκη η Μεσαρά. Στην εισήγησή του παρουσίασε τις εξελίξεις στα έργα του οδικού δικτύου, τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης της Μεσαράς με το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, στις παρακάμψεις Μοιρών και Ζαρού, στη σημερινή κατάσταση του Φράγματος της Πλακιώτισσας και φυσικά στο μείζον ζήτημα της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού. Ο κ. Ταβερναράκης σε μια αναλυτική και διεξοδική παρουσίαση έδωσε απαντήσεις για τα κρίσιμα αναπτυξιακά έργα της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε τις παρεμβάσεις δεκάδων παριστάμενων πολιτών και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.
Ο πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ως Πρόεδρος τη ΜΙΝΩΑ Ενεργειακής, της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα με τέτοια μορφή, αναφέρθηκε στην πορεία ίδρυσης της κοινότητας, στη σημασία της για την τοπική οικονομία. Ο κ. Γιαννόπουλος με την παρουσίασή του έβαλε τα θεμέλια για την έναρξη του διαλόγου στη Μεσαρά, σχετικά με τις δυνατότητες της περιοχής για την ίδρυση μια ενεργειακής κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως με την παρουσίαση του κ. Γιαννόπουλου, έγινε κατανοητό πως μέσα από τη ΜΙΝΩΑ Ενεργειακή οι συμμετέχοντες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτενή παρουσίαση έγινε σχετικά με τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων τόσο στους δημόσιους φορείς, στους Δήμους, όσο και στους αγρότες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο κλείσιμο της ενημερωτικής συνάντησης, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, που συνδέεται και με οικογενειακούς δεσμούς με τη Μεσαρά, απευθυνόμενος στους δεκάδες συμμετέχοντες τόνισε πως η Ανάπτυξη της Μεσαράς αποτελεί κοινή προτεραιότητα και πεδίο συνεργασίας με τους φορείς της περιοχής, γιατί «υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν, ο τόπος αυτός το έχει ξανακάνει, υπάρχει ένα δυναμικό που μπορεί να απελευθερωθεί αν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Και ακριβώς επειδή αυτή η προσπάθεια που καταβάλετε εσείς οι Μεσαρίτες είναι άξια συγχαρητηρίων, προσωπικά δεσμεύομαι μπροστά σας, ότι από όποιο μετερίζι βρεθώ, θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα του τόπου σας, την ευημερία των κοινωνιών μας και θα συμβάλλω στην ανάπτυξη της περιοχής».