Η κατάσταση… μυρίζει μπαρούτι και η εισβολή στην Ουκρανία από τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως είναι πια θέμα ωρών.
Μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, πυροδοτώντας τις εξελίξεις, αναλυτές από όλο τον κόσμο «διαβάζουν» τις επόμενες κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις αλλά… κρατάνε κι άλλες σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί, ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία είναι οριακά, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να «περνά» το βράδυ της Τετάρτης, 23.02.2022, από το Κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ διεθνή ΜΜΕ επικαλούνται τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας που λένε πως εντόπισαν ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο και σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς…
Τικ τοκ…
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν και οι Δυτικοί ηγέτες επιμένουν πως «είναι πιθανή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν «υπεραμύνεται» της απόφασής του για το Ντονμπάς, λέγοντας πως ήταν προϊόν πολετών προκλήσεων από το Κίεβο, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε νέα «στρατιωτική παρέμβαση» στην Ανατολική Ουκρανία θα γίνει μόνο αν «απειληθεί η Ρωσία».
Με την κατάσταση, λοιπόν, να κρέμεται σε μια κλωστή, το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το επόμενο βήμα του Πούτιν και την εξέλιξη της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Έχει πετύχει τους στόχους του και θα επιδιώξει επέκταση
Σε αντίθεση με την πεποίθηση αναλυτών πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» – όπως τις χαρακτήρισε ο Πούτιν – που θα πάνε στο Ντονμπάς, προμηνύουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, άλλοι λένε πως αυτή ενδέχεται να είναι και η τελευταία στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας, η οποία στη συνέχεια θα επιδιώξει να πιέσει την Ουκρανία με άλλα μέσα.
«Ο Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι. Μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε, όταν απευθύνεται στο εγχώριο κοινό του», τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Βρετανός συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: Putin’s Wars Since 2014 – Μικροί Πράσινοι Άνθρωποι: Οι Πόλεμοι του Πούτιν από το 2014», Τιμ Ρίπλεϊ. Ο ίδιος ακόμα τονίζει πως τα πιθανότερα επόμενα ρωσικά βήματα δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη άλλων περιοχών, αλλά την άσκηση πίεσης με άλλους τρόπους, όπως ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό θα τρομοκρατούσε το Κίεβο και θα έδειχνε στον Ζελένσκι πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ήδη ακούσει τον Μπάιντεν να δεσμεύεται πως δεν θα στείλει στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ έχει κερδίσει «χώρο» στη Λευκορωσία για να «στήσει» εκεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.
«Η Λευκορωσία ήταν μια μεγάλη κίνηση με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Μεταμορφώνει πλήρως τις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής», παρατηρεί ο Ρίπλεϊ.
Πηγή: Newsit.gr