Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ειρηνικός: Υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Κίνα και Σαμόα – Στην «αντεπίθεση» η Αυστραλία

Πρέπει να διαβάσετε

Συμφωνία με τη Σαμόα υπέγραψε το Σάββατο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να ενισχυθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.

Από την πλευρά του, ο νέος ηγέτης της Αυστραλίας δήλωσε ότι έχει «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τον Ειρηνικό, καθώς το Πεκίνο και η Καμπέρα συνεχίζουν τις ανταγωνιστικές τους προσπάθειες να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Κίνα προσπαθεί να «χτίσει» πάνω στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε πρόσφατα με τα Νησιά του Σολομώντα, μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως η Αυστραλία, καθώς φοβούνται μια ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία από το Πεκίνο.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε από την αρχή τα νησιά του Ειρηνικού στις διπλωματικές της προτεραιότητες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, που ορκίστηκε τη Δευτέρα, δήλωσε το Σάββατο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σχολή εκπαίδευσης στην άμυνα, στήριξη για την ασφάλεια στη θάλασσα, αύξηση της βοήθειας και μεγαλύτερη κινητοποίηση της περιοχής σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. «Θα λειτουργήσουμε προληπτικά στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Ο Κινέζος, Γουάνγκ Γι, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην περιοχή του Ειρηνικού επιδιώκοντας μια 10μερή συμφωνία για την ασφάλεια και το εμπόριο, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σαμόα, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Φιάμε Ναόμι Ματάαφα και υπέγραψε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μια «συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση οι αρχές της Σαμόα.

«Η Σαμόα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία που θα εκπληρώνει τα κοινά συμφέροντα και δεσμεύσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διελκυστίνδα Κίνας – ΗΠΑ

Σε αυτό το πλαίσιο της «μάχης» Κίνας – Δύσης για τον Ειρηνικό, υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο χαρακτήρισε συκοφαντική την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστήριξε πως η Κίνα αντιπροσωπεύει «τον πιο σοβαρό κίνδυνο αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης».

Ο στόχος αυτής της ομιλίας ήταν «να περιστείλει και να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας και να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία και ισχύ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Η ομιλία αυτή «διέδωσε ψευδείς πληροφορίες, υπερέβαλε, αποτέλεσε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και συκοφάντησε την εσωτερική, όπως και την εξωτερική πολιτική της» υποστήριξε ο Ουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

AP22147393562837.jpg
O εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν (AP Photo/Liu Zheng)

Με την παρέμβασή του, ο Άντονι Μπλίνκεν τοποθέτησε την Κίνα στο κέντρο των γεωπολιτικών ανησυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από μήνες που το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον ήταν στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη όσο και ολοένα και περισσότερο τα μέσα για να το πράξει σε οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός.

«Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομάκρυνε από τις παγκόσμιες αξίες που στήριξαν πολλές προόδους του κόσμου τα 75 τελευταία χρόνια» υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν.

Η ομιλία του κ. Μπλίνκεν συμπίπτει με την έναρξη της μεγάλης περιοδείας του κινέζου υπουργού Εξωτερικών σε χώρες του Ειρηνικού, όπου κλιμακώνεται η ένταση και ο ανταγωνισμός για επιρροή ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και τους δυτικούς συμμάχους της με κυριότερη την Αυστραλία.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά, αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές πως το κέντρο του ενδιαφέροντος τους παραμένει «αμετακίνητο» στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, αναφέρουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα