Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Είναι το πιο βρώμικο ρούχο και όλοι πηγαίνουμε για ύπνο με αυτό

Πρέπει να διαβάσετε

Το κρύο τις νύχτες του χειμώνα, επιστρατεύει «βαρύ» εξοπλισμό για τον ύπνο, κουβέρτες, παπλώματα και χοντρές πιτζάμες. Ωστόσο, υπάρχει μια φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια που, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας: ο ύπνος σε χρησιμοποιημένες κάλτσες. Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα κοινό πράγμα που κάνουν για να ζεστάνουν τα πόδια τους, τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν παράγει ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάλτσες που φοριούνται όλη την ημέρα μπορεί να είναι 20 φορές πιο μολυσμένες με βακτήρια από μια λεκάνη τουαλέτας.

Με τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης, οι ερευνητές όχι μόνο βρήκαν έναν ανησυχητικό αριθμό μικροοργανισμών, αλλά και εντόπισαν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια όπως η Pseudomonas aeruginosa, ένα παθογόνο που σχετίζεται με ανθυγιεινές συνθήκες.

Ο κίνδυνος του ύπνου σε φθαρμένες κάλτσες

Η μελέτη εξέτασε κάλτσες που φοριούνται μεταξύ 7:00 π.μ. και 11:00 μ.μ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες εκτελούσαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της εργασίας, της άσκησης και της επαφής με διάφορες επιφάνειες. Οι κάλτσες υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε εργαστηριακή ανάλυση, στην οποία η ποσότητα των βακτηρίων που βρέθηκαν στις κάλτσες συγκρίθηκε με την ποσότητα των βακτηρίων που βρέθηκαν σε οικιακά αντικείμενα, όπως χαλάκια πόρτας και τηλεχειριστήρια τηλεόρασης.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: 20 φορές περισσότερα βακτήρια συσσωρεύτηκαν στις κάλτσες από ό, τι στο κάθισμα της τουαλέτας. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι όχι μόνο η βρωμιά συσσωρεύεται στις χρησιμοποιημένες κάλτσες, αλλά και οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να μεταφερθούν στο κρεβάτι. Μεταξύ των βακτηρίων που βρέθηκαν, ξεχωρίζει η Pseudomonas aeruginosa, η οποία ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της μελέτης αποκάλυψε το ανησυχητικό γεγονός ότι λιγότερο από το 30% των ανθρώπων που κοιμούνται με κάλτσες ανέφεραν ότι άλλαξαν σε καθαρά ρούχα πριν πάνε για ύπνο. Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι κακά νέα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η χρήση καθαρών καλτσών πριν από τον ύπνο μπορεί να έχει κάποια οφέλη εάν ακολουθούνται οι πρακτικές υγιεινής. Για παράδειγμα, φορώντας καθαρές κάλτσες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από νυχτερινές εφιδρώσεις ή διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συνέπειες για την υγεία

Μία από τις κύριες ανησυχίες των επιστημόνων είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη βακτηρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με μέση ποσότητα 700 ml ιδρώτα και θερμοκρασία κλίνης μεταξύ 15,5 και 20 βαθμών Κελσίου, το περιβάλλον γίνεται ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής μικροοργανισμών. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου προκαλώντας ερεθισμό ή δυσφορία.

Πώς να διατηρήσετε την υγιεινή

Εάν θέλετε να διατηρήσετε την κατάλληλη υγιεινή όταν κοιμάστε σε κάλτσες, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Πρώτον, είναι απαραίτητο να φοράτε πάντα καθαρές κάλτσες. Η αλλαγή σε νέες, φρεσκοπλυμένες κάλτσες πριν από τον ύπνο είναι το πρώτο βήμα για να κρατήσετε τα βακτήρια έξω από το κρεβάτι σας.

Επίσης, όταν πλένετε κάλτσες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τα βακτήρια που έχουν συσσωρευτεί στις ίνες του υφάσματος. Φυσικά, είναι απαραίτητο να αερίζετε καθημερινά το κρεβάτι. Επιτρέποντας στα σεντόνια και το στρώμα να αναπνέουν θα βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας.

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κλινοσκεπάσματα. Η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα εξασφαλίσει έναν καθαρό και υγιή ύπνο. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του ύπνου με κάλτσες χωρίς να διακυβεύεται η προσωπική σας υγιεινή και η ποιότητα του ύπνου σας.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα