Η παραμονή του Δεκαπενταύγουστου σηματοδοτεί την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου ή αλλιώς το «Πάσχα του καλοκαιριού» συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς σε εκκλησίες και μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κρήτης για τον Δεκαπενταύγουστο είναι η Παναγία η Χαρακιανή στο Μπαλί Ρεθύμνου. Ένα προσκύνημα που συνοδεύεται από ένα άκρως επικίνδυνο έθιμο και από εικόνες που παρά τα μέτρα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ δεν τιμούν κανέναν.

Αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα στην εθνική οδό, πεζοί διέρχονται κάθετα τον ΒΟΑΚ για να προσκυνήσουν ενώ πολλοί είναι οι πιστοί που διανύουν πεζοί πολλά χιλιόμετρα, σε έναν οδικό άξονα παντελώς ακατάλληλο και χωρίς καμία πρόβλεψη για πεζούς, για να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Την ίδια ώρα η κίνηση πραγματοποιείται με δυσκολία στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα αυτοκίνητα μειώνουν ταχύτητα για να αποφύγουν τους πεζούς και η … παρέμβαση της Μεγαλόχαρης μοιάζει απαραίτητη για να μην σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Οι εικόνες είναι απαράδεκτες και δυστυχώς μόνο αν σημειωθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα θα μας βάλει σε σκέψεις για αυτό το επικίνδυνο έθιμο.

Ο εορτασμός της Παναγίας της Χαρακιανής αποτελεί το σημαντικό ιερό προσκύνημα που ανήκει στην Ιερά Μονή Ατάλης και υποδέχεται αυτές τις ημέρες τους χιλιάδες πιστούς από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο τριήμερος εορτασμός της Παναγίας της Χαρακιανής ξεκινάει τελετουργικά στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 15 Αυγούστου.

Σωτήρης Μεταξάς