Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εικόνες καταστροφής σε καλλιέργεια στη Σητεία από το έντομο «Spodoptera Frugiperda» – Πως βάζει «φρένο» και στις εξαγωγές

Πρέπει να διαβάσετε

Κραυγή αγωνίας” για το έντομο Spodoptera Frugiperda, εκφράζουν αγρότες από τους Τουρτούλους Αγίου Γεωργίου στη Σητεία, καθώς όπως σημειώνεται σε ανάρτηση του Sitia Online, ήδη έχει προκαλέσει ολική καταστροφή σε καλλιέργεια καλαμποκιού, για την οποία παρατίθεται και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σε σχετική ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο facebook, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: “Οι αγρότες στους Τουρτούλους του Άγιου Γεωργίου ανακάλυψαν τη ζημιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, καθώς το έντομο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι αρχές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για το πώς το Spodoptera frugiperda κατάφερε να εισβάλει σε τέτοιο βαθμό στην περιοχή και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Η τοπική κοινότητα και οι αγρότες αναμένουν υποστήριξη από τις αρχές και τους ειδικούς, ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανάγκη για συλλογική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη απειλή που καταστρέφει τον κόπο των αγροτών.”

“Εξαιρετικά πολυφάγο έντομο”

Για το έντομο Spodoptera Frugiperda μίλησε στην Τηλεόραση CRETA, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Γιάννης Βόντας, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ επιβλαβές έντομο παγκοσμίως και τον πιο σοβαρό εχθρό γεωργικών καλλιεργειών στη νότιο Αμερική.

Στο ΙΤΕ το μελετούν τα τελευταία χρόνια, “γιατί είναι από τα πιο σημαντικά έντομα για τις μεγάλες βιομηχανίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη γεωργικών φαρμάκων. Μοιάζει με την περίπτωση της tuta absoluta που είχε έρθει επίσης στην Κρήτη πριν από μερικά χρόνια, με τη διαφορά ότι αυτό είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Πηγαίνει δηλαδή σε πολλές καλλιέργειες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βόντας.

Αν και όπως σημείωσε ο καθηγητής, η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι δεν είχε εγκατασταθεί στην Ευρώπη, δεδομένου ότι είχε ξαναβρεθεί το 2017 και το 2020 στην Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, χωρίς όμως να εγκατασταθεί, ανησυχία υπάρχει για την παρούσα κατάσταση. “Σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και με τη ΔΑΟΚ Λασιθίου που βρήκε αυτό το έντομο, προσπαθούμε να δούμε κατ’αρχάς από που μας ήρθε. Είναι πιθανότατα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Πρέπει να βρούμε πως θα αντιδράσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε τους εχθρούς αυτού του εντόμου που απαντώνται στα μέρη τα οποία αρχικά αναπτύχθηκαν πληθυσμοί του, ώστε να διαμορφώσουμε μια ισορροπία στην οποία οι πληθυσμοί του δε θα είναι τόσο επιβλαβείς.”

Έντομο καραντίνας που βάζει “φρένο” σε εξαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Spodoptera Frugiperda προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε αυτήν τη φάση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, γιατί είναι “ένα έντομο καραντίνας“. “Αν βρεθεί σε ένα μεγάλο φορτίο με κηπευτικά για παράδειγμα, όλη η παρτίδα δυστυχώς θα επιστρέφει. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Παρακολουθείται πανελλαδικά με ειδικές παγίδες. Ελπίζουμε να μην εγκατασταθεί, όμως υπάρχει ανησυχία, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρός εχθρός.”

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα