Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το δ. Μαλεβιζίου – Δύσκολος ο χειμώνας στην Αγία Πελαγία

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για ολόκληρο το Δήμο Μαλεβιζίου, έπειτα από τη φονική πλημμύρα της 15ης Οκτωβρίου. Τα επόμενα βήματα στις «πληγωμένες» περιοχές του Δήμου, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, με το γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Ευθύμη Μπακογιάννη.

Ο κ. Ξυλούρης μιλώντας στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» και τη Φαίη Σφακιωτάκη, υπογράμμισε πως η μελέτη θα προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο είναι ανέφικτο τα έργα να ξεκινήσουν το τρέχοντα χειμώνα. Η μόνη άμεση παρέμβαση που μπορεί να γίνεται, είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Παρεμβάσεις, χωρίς κατεδαφίσεις

«Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα αφορά στην οικιστική ανάπτυξη, αλλά παράλληλα θα εστιάσει και στα ρέματα της περιοχής, τις λεκάνες απορροής και το τι πρέπει να γίνει, για να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Η λογική κι η φιλοσοφία της μελέτης θα είναι να υπάρξουν φράγματα ανάσχεσης στις λεκάνες απορροής, έτσι ώστε να υπάρξει μετατόπιση της ροής του νερού, για να μπορεί να το πάρει το ρέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυλούρης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δυσκολία του εγχειρήματος. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ο στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή χωρίς να πάμε στην ακραία λύση των κατεδαφίσεων».

«Αν ξανασυμβεί, θα είμαστε αδικαιολόγητοι»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης στις κινήσεις που είχαν γίνει πριν την τραγωδία. «Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί 3, 4 φορές πλημμυρικά φαινόμενα στις επίμαχες περιοχές. Γι’ αυτό κι είχε γίνει μελέτη για απορροή των ομβρίων. Είχε γίνει το αντιπλημμυρικό, το οποίο προφανώς αποδείχθηκε μικρό για τη συγκεκριμένη θεομηνία. Σε 10-12 λεπτά έπεσε νερό μιας ώρας. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, ειδικά σε αυτές τις τρεις περιοχές, διότι αν ξανασυμβεί, θα είμαστε όλοι αδικαιολόγητοι.»

Ο κ. Ξυλούρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της περιφέρειας που «τρέχει» κι αφορά στον καθαρισμό, την οριοθέτηση και τη διευθέτηση των ρεμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων κι υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη οι πολίτες να μην πετούν μπάζα και σκουπίδια σε αυτά ή να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απομάκρυνσή τους.

Λιγότερες βροχοπτώσεις – Μεγαλύτερος όγκος νερού

«Μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κάνει λόγο για λιγότερες μέρες βροχοπτώσεων, με πολύ περισσότερο νερό, που σημαίνει πλημμυρικά φαινόμενα. Δεδομένων των προβλέψεων αυτών, αλλάζει κι ο κανονισμός για τη διευθέτηση των ρεμάτων, καθώς αυξάνεται το πλάτος με βάση τη γραμμή πλημμύρας, που υπολογίζεται πλέον σε βάθος 100ετίας κι όχι 50ετίας. Άρα θα υπάρξουν αλλαγές και στα σχέδια πόλης.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα