Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], συμμετέχει στο πρωτοποριακό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη αειφόρας διεργασίας παραγωγής βιοαποικοδομήσιμων φύλλων εδαφοκάλυψης και συγκολλητικών ουσιών για σύνθετα προϊόντα ξύλου από το οργανικό κλάσμα στερεών αστικών απορριμμάτων» με το ακρωνύμιο «CircLandfil».
Το έργο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της δράσης “SUB 1.1 Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας” του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου CircLandfil ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ.
Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), σε συνεργασία με τρία ελληνικά πανεπιστήμια: το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με τις εταιρείες Chimar Hellas και ΑΧΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ Α.Ε.Β.Ε., θα συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων και αειφόρων εργαστηριακών και βιομηχανικών πιλοτικών διεργασιών μετατροπής του οργανικού κλάσματος των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων σε:
- Βιογενή και βιοαποικοδομήσιμα φύλλα εδαφοκάλυψης.
- Βιογενείς συγκολλητικές ουσίες για σύνθετα προϊόντα ξύλου.
- Λίπασμα/εδαφοβελτιωτικό.
Οι διεργασίες του έργου CircLandfil εντάσσονται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, καθώς χρησιμοποιούν το οργανικό κλάσμα των σύμμεικτων αποβλήτων και των διαχωρισμένων στην πηγή βιοαποβλήτων για την παραγωγή σημαντικών κατηγοριών βιογενών υλικών με βελτιωμένους δείκτες αειφορίας. Έτσι μεταβάλλεται η συμβατική διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων αυτών σε ένα πρότυπο βιοδιυλιστήριο για την παραγωγή τριών προϊόντων. Το έργο αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ρευμάτων αποβλήτων ως πρώτη ύλη, με στόχο την απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών πόρων και την παραγωγή βιογενών προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή της σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και δράσεις, με στόχο την εφαρμογή προηγμένων λύσεων στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων για περαιτέρω ανάκτηση πολύτιμων υλικών και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.