Με τις ψήφους της συμπολίτευσης εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2025. Η συνεδρίαση της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους, με το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών πάντως, το οποίο έλαβε η δημοτική αρχή τον Απρίλιο του 2024, να αποτελεί βασικό αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα η κ.Ανδρουλάκη και ο κ. Βαρδαβάς ρώτησαν πόσα χρήματα του δανείου καταναλώθηκαν το 2024 και πόσα πήγαν σε τεχνικά έργα.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης απάντησε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί 12 εκατομμύρια, τα 7,5 εκ των οποίων πήγαν σε τεχνικά έργα ενώ έχουν δεσμευθεί αλλά 7. Πέραν του δανείου συζητήθηκε και το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη να ενημερώνει ότι για το 2024 έχει εκτελεστεί περίπου το 65% του έργου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Για το 2025 έχει προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα πόσο άνω των 5 εκατομμυρίων για ασφαλτοστρώσεις/τσιμεντοστρώσεις.
Πριν φτάσουμε στις ερωτήσεις, προηγήθηκε η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος περιέγραψε αρκετά αναλυτικά τους βασικούς άξονες του Τεχνικού Προγράμματος και στάθηκε κυρίως στα έργα οδικής ασφάλειας, ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις αλλά και σε νέους κόμβους που περιλαμβάνει. Ο κ. Καλοκαιρινός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό έργο την επέκταση του βρεφονηπιακού σταθμού “Μητέρα” , ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2025, όπως τα δύο τμήματα του Πάρκου Ερυθραίας και το ισόπεδο τμήμα των Ενετικών Τειχών ενώ εξέφρασε την διάθεση της δημοτικής αρχής, η αναλογία των χρηματοδοτούμενων έργων με έργα από ίδιους πόρους (περίπου 2 προς 1 φέτος) να βελτιωθεί με ακόμα περισσότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο η πόλη μας” Μιχάλης Καραμαλάκης ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει, κυρίως επειδή εξακολουθεί να διαφωνεί με την λήψη του δανείου, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα 7 από τα 12 εκατομμύρια ευρώ των ίδιων πόρων του προγράμματος.
Η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για σένα” Μαρία Καναβάκη έκανε μια εκτενή τοποθέτηση κατά την οποία επέκρινε την δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο έφερε το Τεχνικό Πρόγραμμα στην δημοτική επιτροπή (σε έκτακτη συνεδρίαση) αλλά και για την αναίτια κατά την γνώμη της καθυστέρηση στη εισαγωγή του στο δημοτικό συμβούλιο. Επί της ουσίας, για το πρόγραμμα, η κ. Καναβάκη ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι απαντά στις ανάγκες της βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών, δεν βλέπει τίποτα καινούργιο σε αυτό, στάθηκε στο δάνειο και στην χρήση του μέχρι στιγμής με την οποία διαφωνεί, ενώ έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά άλλα η δημοτική αρχή το συνεχίζει κανονικά.
Στο δάνειο στάθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Κώστας Βαρδαβάς που μάλιστα επεσήμανε ότι λήφθηκε ως ισοσκελισμού τεχνηέντως και όχι ως αναπτυξιακό όπως χρησιμοποιείται μέχρι τώρα. Μίλησε και για τις συμβάσεις των ασφαλτοστρώσεων που έχουν πάρει παράταση και δεν θα τελειώσουν ούτε το 2025, παρότι όταν ο ίδιος είχε θέσει αυτό το ενδεχόμενο κατά την σχετική συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 , ο Δήμαρχος το είχε απορρίψει ως υπερβολικά κοστοβόρο.
Ως εκ τούτου η παράταξη “Ηράκλειο για σένα” καταψήφισε.
Η κ. Λίνα Ανδρουλάκη της “Λαϊκής Συσπείρωσης ” μίλησε για αντιλαϊκό τεχνικό πρόγραμμα και στάθηκε σε επί μέρους τομείς, όπως η σχολική στέγη που δεν καλύπτονται από αυτό. Η παράταξή της επίσης καταψήφισε.
Στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης απάντησαν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμάκης και Γιώργος Αγριμανάκης, με τον πρώτο να εξηγεί ότι η παράταση των συμβάσεων των ασφαλτοστρώσεων τμηματικά, όπως γίνεται τώρα, κοστίζει λιγότερο από όσο θα κόστιζε η συνολική παράτασή τους μέχρι το 2027, και με τον δεύτερο να επισημαίνει ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
Η συζήτηση έκλεισε με τον Δήμαρχο, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στη λήψη του δανείου, την οποία χαρακτήρισε μια γενναία απόφαση. Χωρίς το δάνειο, είπε ο Δήμαρχος, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα στοιχειώδους λειτουργίας του Δήμου, ενώ αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα τόνισε ότι δεν είναι φετίχ και εντέλει αυτό που ενδιαφέρει τους δημότες είναι η παραγωγή έργου: “Για αυτό θα κριθούμε” ολοκλήρωσε ο κ. Καλοκαιρινός.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του τεχνικού προγράμματος είναι 35 εκατομμύρια ευρώ, με τα 23 από αυτά να αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα 12 σε ίδιους πόρους. Περιλαμβάνει περίπου 70 συνεχιζόμενα έργα από την δημοτική αρχή του Βασίλη Λαμπρινού και 40 νέα.