Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εγκρίθηκαν οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Κρήτης – Που εντοπίζονται τα κενά

Πρέπει να διαβάσετε

Συγκεντρωτικούς πίνακες με τις ανάγκες που υπάρχουν στις υγειονομικές δομές όλης της χώρας για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κοινοποίησε το υπουργείο Υγείας στους διοικητές των ΔΥΠΕ.

Με την ένδειξη του «επείγοντος» η υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ενέκρινε τους πίνακες που καταρτίστηκαν αλλά και τα σχετικά έγγραφα, με τα οποία δίνεται η δυνατότητα σε 300 γιατρούς και 200 νοσηλευτές να μετακινηθούν για να καλύψουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, δύνανται να μετακινηθούν500 εργαζόμενοι ανά μήνα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023.

Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και της θητείας υπηρεσιακής κυβέρνησης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις προσωπικού και απαιτείται ειδική άδεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, εντός των επόμενων ημερών το ΣτΕ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα αυτό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι απαραίτητες μετακινήσεις και να καλυφθούν βασικές ανάγκες στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, θα δρομολογηθούν μετά τις εκλογές (δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου) από τη νέα κυβέρνηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο της κάλυψης των τεράστιων κενών στο ΕΣΥ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προχώρησε την Τρίτη (13/6) σε ανανέωση των συμβάσεων γιατρών άνω των 67 ετών, οι οποίοι εδώ και καιρό παραμένουν στο σύστημα και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά σε γιατρούς

Οι μεγαλύτερες ανάγκες σε γιατρούς εντοπίζονται στις εξής Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ):

  • 2η Υ.Πε. – Πειραιώς και Αιγαίου: 70 κενές θέσεις 
  • 6η Υ.Πε. – Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 55 κενές θέσεις.

Οι ιατρικές ειδικότητες που μετρούν τα περισσότερα κενά είναι με διαφορά:

  • οι γενικοί – οικογενειακοί γιατροί, με 93 κενές θέσεις
  • οι γιατροί με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία, με 33 κενές θέσεις.

Η κατανομή των αναγκών στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό

Οι μεγαλύτερες ανάγκες σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εντοπίζονται στις εξής Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ):

  • 6η Υ.Πε. – Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 46 κενές θέσεις
  • 3η Υ.Πε. – Μακεδονίας: 41 κενές θέσεις

Η εικόνα στην Κρήτη

Σε ότι αφορά την 7η Υγειονομική Περιφέρεια, εγκρίθηκαν οι μετακινήσεις 20 γιατρών και 10 νοσηλευτών.

Η κα. Κοτανίδου καλεί τις Διοικήσεις των ΥΠΕ να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες και να κοινοποιήσουν τη διαθεσιμότητα στις ιστοσελίδες των Υγειονομικών Περιφερειών, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι.

Προσπάθεια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των υγειονομικών

Τα περιορισμένα οικονομικά κίνητρα που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα το ισχνό ενδιαφέρον των υγειονομικών για να μετακινηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες προς τα νησιά και τις άλλες παραμεθόριες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι δέχθηκαν να μετακινηθούν μόλις 35 γιατροί και 60 νοσηλευτές.

Τα νέα κίνητρα, ωστόσο, που έχει θεσπίσει πριν τη λήξη της θητείας του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί που θα αποφασίσουν να μετακινηθούν για την κάλυψη αναγκών θα λάβουν μπόνους ύψους 1.800 ευρώ τον μήνα (πλέον του μισθού τους) και οι νοσηλευτές, 1.200 ευρώ ανά μήνα.

«Αγκάθι» παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα για τους υγειονομικούς, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιοπρεπή καταλύματα σε προσιτές τιμές στα νησιά, ώστε να διαμείνουν προσωρινά με τις οικογένειές τους.

Σε ορισμένα νησιά, ωστόσο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέχει επίδομα στέγασης, ενώ το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, αναζητούν λύσεις για την εύρεση καταλυμάτων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα