Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου & Οίνου» στις Αρχάνες

Πρέπει να διαβάσετε

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) εγκαινίασε το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Ο χώρος αυτός έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.) και βρίσκεται στο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα «ΔΙΑΣ», στις Επάνω Αρχάνες.

Η λειτουργία του αποσκοπεί στην ανάδειξη και στην προβολή του αμπελοοινικού πλούτου του νησιού, καθώς και στην ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού μέσω θεματικών δράσεων. Επιπλέον, προσφέρεται ως σημείο φιλοξενίας επαγγελματιών και διοργάνωσης ομαδικών γευσιγνωσιών (walk around tastings), ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην ιστορία και την παράδοση της Αμπελοοινικής Κρήτης και να αποζητήσουν τη βιωματική εμπειρία στα οινοποιεία του νησιού.

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων & Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανόλης Κοκοσάλης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Με την παραχώρηση τμήματος του ΔΙΑΣ στο Δ.Ο.Κ. από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, για τη  δημιουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου θεωρούμε ότι ενισχύουμε την εξωστρέφεια και το δυναμισμό αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος. Οφείλουμε να τονίσουμε τον καθοριστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου τόσο στη σύσταση του Δικτύου, όσο και στη χρηματοδότησή του μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων LEADER και  φυσικά του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, για τη θεμελιακή συμβολή του στη δημιουργία του Κέντρου σεμιναρίων και εκπαίδευσης «ΔΙΑΣ» στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός και Υγεία». Η σημερινή εκδήλωση, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω πρωτοβουλίες, απολύτως απαραίτητες αν θέλουμε το όραμα μιας νέας οικονομίας και ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο μας να μην αποτελεί απλά μια άνευ περιεχομένου και ουσίας υπόσχεση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρθηκε στο εγχείρημα και στη σημασία που αποκτά σήμερα, ένα έργο που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και τίθεται σε λειτουργία. «Είναι υποχρέωσή μας μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια να στηρίζουμε όλοι την δουλειά που γίνεται στην Κρήτη για την ανάδειξη της ενδοχώρας. Το κτίριο που φιλοξενεί το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου & Οίνου» αποτελεί παράδειγμα».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για την αναβάθμιση του κρητικού κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η παγκόσμια αγορά είναι απαιτητική και ιδιαίτερα ανταγωνιστική.  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ως Περιφέρεια Κρήτης, ενισχύουμε τη δράση και το σχεδιασμό του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας του brand name της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οραματιζόμαστε, ώστε να εντείνουμε την κοινή μας προσπάθεια με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε μία σύγχρονη κιβωτό για τα κρασιά του τόπου μας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Ο.Κ. Στέλιος Ζαχαριουδάκης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, διότι η σημερινή εκδήλωση δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η ένωση δυνάμεων. Το κέντρο αυτό είναι αντάξιο της ιστορίας και της ποιότητας του κρητικού κρασιού, αλλά και της προσπάθειας για την προώθηση του κρητικού οίνου από όλους τους οινοποιούς του νησιού που συμμετέχουν στο Δ.Ο.Κ.. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι οι συλλογικές προσπάθειες και ο συγκρητισμός φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα όπως και το σημερινό, καθώς και άλλα που θα έρθουν στο μέλλον. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες του Δ.Ο.Κ. που εργάζονται με πάθος για να φέρουν εις πέρας όλα τα πρότζεκτ που υλοποιούμε».

Η Δρ. Έλλη Γκίκα, επιχειρησιακή διευθύντρια του Δ.Ο.Κ, που συντόνιζε την εκδήλωση, αφού μίλησε για την 18ετη πορεία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, ανέφερε σχετικά: «Η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου αναμένεται να προσδώσει μια νέα διάσταση στην εξελικτική πορεία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη στρατηγική σημασία του Κρητικού κρασιού στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή σκηνή. Ο νέος αυτός χώρος θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης Οινοποιητικής Κρήτης και αναμφίβολα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη της Κρητικής Οινοποιίας».

Τέλος, ο εκπαιδευτής οινοχόων και ιδιοκτήτης της σχολής «Genius in Gastronomy», Γιώργος Λούκας, ευχαρίστησε το Δ.Ο.Κ. για τη φιλοξενία του «Wine & Sommelier Expert Festival» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο νησί, ανέφερε: «Παρακολουθώ χρόνια την εξέλιξη του Κρητικού αμπελώνα, καθώς από το 2002 που βρέθηκα σαν head sommelier στην Ελούντα, έχω δει την αλλαγή του. Είναι χαρά μου να βλέπω τελευταία αρκετά αυτή την εμβάθυνση, την στήριξη και την προσήλωση που υπάρχει στις γηγενείς ποικιλίες που είναι το πιο σημαντικό πράγμα αν θέλουμε να βγούμε εκτός Ελλάδος. Η εκπαίδευση επαγγελματιών της εστίασης πάνω στον τομέα του κρασιού, αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για να πάει παραπέρα ο κλάδος».

Μετά την τελετή του αγιασμού του Κέντρου Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου, ακολούθησε γευσιγνωσία κρητικών κρασιών, με τη συνοδεία κρητικών εδεσμάτων που είχε ετοιμάσει η παραδοσιακή μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη με την ομάδα της.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα