Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προσηλωμένος σταθερά στην προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής και Λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου, προχώρησε στην αποκατάσταση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στον Άγιο Γεώργιο Λασιθίου, μετά τα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή και την νεκρή περίοδο του Covid.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν να προσφέρει ξανά στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν το λαϊκό πολιτισμό του παρελθόντος της περιοχής, μετά την παραχώρηση που έγινε φέτος από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Οροπεδίου Λασιθίου.
Η εκδήλωση ήταν συνέχεια του τριήμερου κύκλου εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με θέμα «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων. Προβολή ανασκαφικών δραστηριοτήτων στο λίκνο του Μινωικού Πολιτισμού»
Έτσι την Κυριακή που πέρασε πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του Μουσείου, όπου τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ.Γεράσιμος.
Tην επανέναρξη λειτουργίας του κήρυξαν, κόβοντας την κορδέλα, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο αρχιτέκτονας – Ερευνητής του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλευράκης, Αντιδήμαρχοι, ο Προέδρος του ΕΛΣΟΛ κ. Γιάννης Ορφανός, ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Γιώργος Παναγιωτάκης και πλήθος κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου.
Επίσης, παρευρέθησαν υψηλοί προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, όπως οι κυρίες Εμπειρίκου, Γουλανδρή, Σαρακάκη, που εντυπωσιάστηκαν με την παγκόσμια πρωτοπορία του πρώτου και μεγαλύτερου αιολικού πάρκου των ανεμόμυλων και από την ξενάγηση του κυρίου Μανόλη Σπανάκη, από τους λίγους εναπομείναντες τεχνίτες ανεμομύλων εκείνης της εποχής.
Ως ιδιοκτήτες σημαντικών πολιτιστικών μουσείων ανά τον κόσμο εξήραν την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας και τη σύνδεση ενός Μουσείου λαογραφικής και ιστορικής παράδοσης – και μοναδικό στον κόσμο- με την κατασκευή και λειτουργία των ανεμόμυλων με τα μεγάλα Ελληνικά Μουσεία.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα από την πρώτη ταινία του παγκόσμια διάσημου σκηνοθέτη του Χόλλυγουντ Werner Herzog, “Signs of Life -1968” με μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, πού εκπροσωπήθηκε από την σύζυγό του και γνωστή τραγουδίστρια Ηρώ Σαΐα, αναφορικά με τους ανεμόμυλους στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Οι επισκέπτες, ξένοι και ντόπιοι, είχαν την ευκαιρία τα ταξιδέψουν στο παρελθόν, βλέποντας το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου με τους 10.000 ανεμόμυλους γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση κυρίως στους κατοίκους του Λασιθίου αλλά δημιούργησε και μια μοναδική αίσθηση στις προσωπικότητες που ξεναγήθηκαν στο Μουσείο.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε θερμά τον διάσημο Καθηγητή Μέλος του ΚΑΣ και Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη που 40 χρόνια μετά την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη εγκαινίασε την επανέναρξη του μοναδικού στον κόσμο -λόγω των ανεμομύλων- Μουσείου του Αγίου Γεωργίου.
Όλοι οι επισκέπτες του Δικταίου Άντρου με το ακριβώς ίδιο εισιτήριο του πάρκινγκ στην Πλατεία Ευρώπης θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται εντελώς δωρεάν και το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο του Αγίου Γεωργίου.
Έτσι οι επισκέπτες θα θαυμάζουν δωρεάν την τέχνη των ανεμόμυλων και φυσικά όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους, οι κάτοικοι τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ ήδη έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται το έργο ανάπλασης στο σπήλαιο Τράπεζας το γνωστό μυθολογικό Κρόνιο στο Τζερμιάδων, ώστενα αποτελέσουν σε συνδυασμό και με άλλους χώρους, κοινό πολιτιστικό δίκτυο για την πλήρη εμπειρία του επισκέπτη.
Ο Δήμος από ιδίους πόρους έχει ήδη προχωρήσει στην αναστήλωση εκατόν ογδόντα περίπου παλαιών ανεμόμυλων με την συνεργασία του βραβευμένου μηχανολόγου Γιώργου Χατζάκη και έχει χρηματοδοτήσει μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης ειδικό πρόγραμμα μετατροπής του παλιού αντλητικού ανεμόμυλου σε ενεργειακό, νέας τεχνολογίας, με τα ίδια χαρακτηριστικά ώστε ο κάθε κάτοικος να παράγει μόνος του την ενέργεια που χρειάζεται, με μηδενικό κόστος.
Τιμήθηκε ο γνωστός αρχαιολόγος της Αμφίπολης Μιχάλης Λεφαντζής
Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκε ειδική τιμητική διάκριση έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Αρχιτέκτονα ερευνητή Μιχάλη Λεφαντζή, τεχνικό προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών του ΥΠΠΟ, ευρύτερα για την προσφορά του (Ανακάλυψη και αναστήλωση του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη) αλλά και ειδικότερα για την επταετή προσφορά του στην περιοχή και την ανακάλυψη νέων θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε μία ολιστική ερμηνεία του Μινωικού πολιτισμού με επίκεντρο τα ορεινά της Κρήτης στο οροπέδιο Λασιθίου.