Έφυγε από τη ζωή η Ηρακλειώτισσα γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη

Στην Αθήνα η κηδεία της

Θλίψη σκόρπισε στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού ο θάνατος της Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Η Ηρακλειώτισσα γλύπτρια, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Η κηδεία της θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 7 Μαρτίου στην Αθήνα, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη ήταν γλύπτρια, συγγραφέας και σκηνογράφος . Γεννήθηκε το 1942 στα Σπήλια Ηρακλείου.

Σπούδασε γλυπτική την περίοδο 1966 – 72 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας γλυπτική όπου είχε ως καθηγητές της τον Θανάση Απάρτη, τον Γιάννη Παππά και τον Δημήτρη Καλαμάρα και σκηνογραφία δίπλα στον Βασίλη Βασιλειάδη. Από το 1975 μέχρι το 1978, με υποτροφία από τον ΕΟΜΜΕΧ συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (École Supérieure des Beaux-Arts, Paris) με δασκάλους τον Μαρσέλ Ζιλί (Marcel Gilli, 1914 – 1993) και τον Σεζάρ (César). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Αδελφός της ήταν ο ζωγράφος Θωμάς Παπαδοπεράκης (1943 – 2002).

Η Παπαδοπεράκη χρησιμοποιούσε στη γλυπτική της στοιχεία από την αρχαϊκή περίοδο της ελληνικής γλυπτικής, καθώς και στοιχεία από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική. Είχ παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις και είχε συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι σημαντικότερες είναι: Εθνική Πινακοθήκη (1979) «Δέκα Γλύπτες», Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe, 1983) με ανάλυση του γλυπτού της για τη Μαρία Κάλλας, Γκαλερί Σταυρακάκη στο Ηράκλειο Κρήτης (1984), με θέμα «Η μορφή του Καβάφη», Σύλλογο Γλυπτών με θέμα «Στοιχεία στην τέχνη του 20ου αιώνα από το Θησαυρό των Σιφνίων», Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης (1986) «Η γυναίκα στην Αντίσταση», Σύλλογο Γλυπτών με θέμα «Ανθρώπινη φιγούρα» (1987), Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (1992), με θέμα «Ανάλυση ενός έργου». Έλαβε επίσης μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις στο πλαίσιο της Αθήνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και του Συνεδρίου AICA (Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών), καθώς και στο Σαλόν του Μαΐου (Salon de Mai) του Παρισιού και στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, το 1980.

Η Παπαδοπεράκη είχε φιλοτεχνήσει το ολόσωμο από ορείχαλκο γλυπτό της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα (Πλατεία Μαδρίτης, Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου & Βρασίδα, όπισθεν Ξενοδοχείου Χίλτον). Όπως αναφέρει η Ζέττα Αντωνοπούλου, «πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σύγχρονα γλυπτά της πόλης». Ανάμεσα στις άλλες γλυπτικές συνθέσεις της περιλαμβάνονται οι προτομές του Νίκου Ξυλούρη και του Νίκου Κιτσίκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μνημειακά γλυπτά της είναι: «Ηλέκτρα Αποστόλου, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης 41 – 44» (1998, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου Κρήτης), «Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση» (2006, Ξενοδοχείο Creta Maris, Χερσόνησος Κρήτης), Ανδριάντας Φιλίππου Β’ (Αθήνα, Λεωφ. Κύπρου – Παπάγου). Επίσης, η γλυπτική σύνθεση «Διαχρονική συνάντηση Θεοτοκόπουλου, Κορνάρου, Καζαντζάκη» κ. ά.

Η Παπαδοπεράκη είχε συνεργαστεί στο θέατρο με ονόματα όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Β. Νικολαϊδης, ο Γ. Χατζηδάκης και η Θ. Κίττου και είχε κάνει σκηνικά, μάσκες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Το 2002 κυκλοφόρησε από το Μουσείο Μπενάκη το βιβλίο της «Μελετώντας τον Θεοτοκόπουλο» στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ήταν μέλος του Συλλόγου Γλυπτών. Το 2009, η Παπαδοπεράκη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου της.

Προηγούμενο

Ηράκλειο: Αναζητούν τους δράστες της... αποτυχημένης ζωοκλοπής

Επόμενο

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: Η πατρίδα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη σε όλα τα πεδία

Σχετικά Άρθρα