Νέο ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας. «Παγώνει» για μερικούς ακόμη μήνες – όπως όλα δείχνουν- το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για διασύνδεση ταμειακών και POS, με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση προγράμματος το οποίο θα επιδοτεί την αγορά νέων ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών. Όπως και να έχει και παρά τις καθυστερήσεις, το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας πολύ σύντομα θα σαρώνει ολόκληρη την αγορά και στα κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζουν λεπτομέρειες για κάθε μία από τις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κάνει ένα ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση εκείνη που θα της επιτρέψει να απλώσει το «ηλεκτρονικό της δίχτυ» σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας και θα της δώσει την δυνατότητα να ελέγχει κάθε ύποπτη κίνηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Πώς η Εφορία στήνει «παγίδες» στην φοροδιαφυγή
Επί της ουσίας, η εφορία στήνει μια «παγίδα» στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή διαμορφώνοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων τύπου… big brother. Και νέα εργαλεία έρχονται να «κουμπώσουν» στα ήδη υπάρχοντα όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, με το επόμενο βήμα να είναι η διασύνδεση Εφορίας – ταμειακών – POS: Η απαίτηση όμως για νέες προδιαγραφές ασφαλείας «παγώνουν» για μερικούς μήνες ακόμη την σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.
Αν και στόχος ήταν από τις αρχές του 2023 να εκδίδονται και να αποστέλλονται αυτομάτως στην ΑΑΔΕ οι αποδείξεις μόλις κάποιος πληρώνει με κάρτα σε POS, λόγοι διασφάλισης των συναλλαγών υποχρεώνουν τη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών να μεταθέσουν έως ένα εξάμηνο την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.
Έτσι, βάσει όλων των ενδείξεων, εντός του α΄ τριμήνου του 2023 τελικά θα επιδοτηθούν και θα αντικατασταθούν περί τις 380.000 ταμειακές μηχανές ή και άλλοι 140.000 Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ). Πηγές της ΑΑΔΕ μάλιστα υποστηρίζουν ότι από Ιούνιο θα είναι όλα έτοιμα και το σύστημα θα λειτουργεί, αν και παράγοντες της αγοράς τοποθετούν κατά τρεις ή έως και έξι μήνες πιο μετά, τον χρόνο ενάρξεώς του.
Τα κυκλώματα φοροδιαφυγής προσπαθούν συνεχώς να «σπάσουν» τις προδιαγραφές ασφαλείας των ηλεκτρονικών συσκευών και των συνδέσεων αποστολής των αποδείξεων που εκδίδουν, για αυτό κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή και αναβάθμιση των προδιαγραφών τους -καθώς όμως και των χρονοδιαγραμμάτων λειτουργίας τους- προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν «τρύπες» και κενά που εντοπίστηκαν στο όλο σύστημα.
Τα νέα χρονοδιαγράμματα για τις επιδοτήσεις και τη διασύνδεση ταμειακών- POS
Πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν πως το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει:
- μέχρι τα τέλη Μαΐου να «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς νέων ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών, ενώ
- από Ιούνιο να τεθεί τελικά σε κανονική εφαρμογή το νέο σύστημα.
Η εικόνα και η ενημέρωση που έχουν σχηματίσει οι επιχειρήσεις του κλάδου των ταμειακών, είναι λίγο διαφορετική, καθώς αναμένουν:
- στο α΄τρίμηνο του 2023 να «τρέξουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης του νέου εξοπλισμού με λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης -και με βάση τις νέες αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας που θα ενσωματώνουν όλες οι συσκευές.
- Στο β΄τρίμηνο και έως 30 Ιουνίου θα πρέπει να αντικατασταθούν και να λειτουργήσουν 380.000 ταμειακές μηχανές που θα στέλνουν στοιχεία και στην ΑΑΔΕ.
- στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η σύνδεση των ταμειακών με POS και με την ΑΑΔΕ σε όλη την αγορά.
Πώς αετονύχηδες «ξεφουσκώνουν» έως και 90% την αξία κάθε απόδειξης
Όπως αναφέρουν πάντως εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών, «ποτέ ως σήμερα οι ελεγκτικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει παραβίαση του λογισμικού των φορολογικών μηχανισμών». Το πρόβλημα όμως με τις «μαϊμού αποδείξεις», όπως αποκαλύπτεται καθημερινά και μέσω του Appodixi app της ΑΑΔΕ, είναι πως «παραβίαση έχει διαπιστωθεί στο λογισμικό που μετέφερε στοιχεία στο φορολογικό μηχανισμό –που πάντα ήταν μέρος της εμπορικής εφαρμογής έκδοσης παραστατικών που «έτρεχε» σε Η/Υ και σε “προσβάσιμα” λειτουργικά συστήματα (πχ Windows κλπ)».
Δηλαδή τα κυκλώματα φοροδιαφυγής επιχειρούν «παράκαμψη» στα στοιχεία που παράγει η «απαραβίαστη» ταμειακή μηχανή, χρησιμοποιώντας software επεξεργασίας και μετάδοσης των αποτελεσμάτων που «ξεφουσκώνουν» έως και 90% την αξία κάθε απόδειξης που κόπηκε.
Η λύση απέναντι στο πρόβλημα αυτό είναι να «σφραγιστεί» πλήρως σε όλα του τα στάδια, το ηλεκτρονικό σύστημα από την ταμειακή μηχανή που εκδίδει την απόδειξη, μέχρι να φτάσει αυτή στην ΑΑΔΕ –ακόμα και σε πραγματικό χρόνο πλέον.
«Ρισκάρουν» κάποιοι επαγγελματίες και δεν εκδίδουν απόδειξη
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον μπει σε λειτουργία το σύστημα, ο έμπορος/πωλητής θα χτυπάει το ποσόν στην ταμειακή απόδειξη. Θα πρέπει να ρωτήσει όμως και πώς θα πληρώσει ο πελάτης, γιατί αν απαντήσει «με κάρτα», αυτομάτως τότε θα εκδίδεται και θα αποστέλλεται η απόδειξη, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση.
Σήμερα πάντως, εν αναμονή και των νέων μέτρων, είτε πληρώσει κανείς με μετρητά είτε και με κάρτα ακόμα όμως, παρατηρείται αυξημένη άρνηση έκδοσης απόδειξης λιανικής πώλησης.
Και ενώ στην περίπτωση των μετρητών θα μπορούσε ο πελάτης να φύγει χωρίς να εμφανίζεται κάπου στο σύστημα η πληρωμή, εντούτοις στην περίπτωση της κάρτας η πληρωμή γίνεται κανονικά εμφανίζεται κανονικά στο τραπεζικό σύστημα, αλλά πολλές επιχειρήσεις «ρισκάρουν» να μην εκδώσουν την απόδειξη, επειδή θεωρούν ότι δεν θα γίνει διασταύρωση και αντιπαραβολή μεταξύ εισπράξεων, ούτε άμεσα ούτε στην προσεχή 5ετία μέχρι να παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου να ασκήσει έλεγχο στους λογαριασμούς της επιχείρησης.