Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η τιμή στο ελαιόλαδο – Έρχονται νέες αυξήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

«Πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά προκαλεί η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να το αφαιρούν ακόμα και ολοκληρωτικά από την καθημερινή διατροφή τους.

Στα ράφια πλέον το λάδι πωλείται σε τιμές άνω των 12-13 ευρώ, με τιμή έναρξης για τη χονδρική τα 9,25 ευρώ, από 4 και 4,5 ευρώ πέρυσι. Στο τραπέζι των πολιτών το λάδι μπορεί να φτάσει και με μία τιμή των 20 ευρώ ή ακόμα και παραπάνω.

Η όποια νέα αύξηση στην τιμή της χονδρικής είναι σίγουρο ότι θα περάσει και στη λιανική, ωστόσο εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, αυτό της επάρκειας, καθώς η παραγωγή δεν είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το MEGA το λάδι είναι πλέον περιζήτητο και οι χονδρέμποροι όπου το βρουν το «χτυπούν» σε υψηλές τιμές για να εξασφαλίσουν ποσότητα. Στην Λακωνία, οι Ιταλοί εκτόπισαν 5 για να πάρουν το ελαιόλαδο της Λακωνικής γης.

Το δυσάρεστο για τους καταναλωτές είναι ότι υπάρχει ιστορικό χαμηλό για τα αποθέματα λαδιού με αποτέλεσμα το ήδη ακριβό ελαιόλαδο να εκτοξευθεί σε τιμές-ρεκόρ.

Βέβαια η κατανάλωση δεν είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές, ακριβώς εξαιτίας των ανατιμήσεων, κάτι που ίσως να σημάνει ότι η ποσότητα θα φτάσει, πάντα όμως σε ακριβή τιμή.

«Αντί για λάδι βάζουμε τσάι στο φαγητό ή δεν το μετράμε τόσο», αναφέρει νοικοκυρά στην κάμερα του OPEN.

Η πορεία ανόδου έχει κάνει πλέον τους καταναλωτές να ψάχνουν λύσεις για το μαγείρεμα καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αγορά ελαιόλαδου είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χειρότερα είναι μπροστά, με το λίτρο να έχει φτάσει τα 13,70 ευρώ, ενώ ένα τενεκές φτάνει ακόμα και τα 140 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αποστόλη Ραυτόπουλο, Πρόεδρο εργαζομένων καταναλωτών ΓΣΕΕ, το λάδι έχει φτάσει σε τιμή τρεις φορές επάνω, ενώ καταγγέλει αισχροκέρδια.

Οι παραγωγοί αποδίδουν την ανεξέλεγκτη εκτόξευση της τιμής στη μειωμένη παραγωγή τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία.

Από την αύξηση στις τιμές, έχει παρατηρηθεί αύξηση και στα κρούσματα κλοπών σοδειάς παραγωγών, που πουλάνε πιο φθηνά το λάδι για να επωφεληθούν από τον κόπο μηνών που καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Κώστας Σκρέκας: «Θα αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου»

Συνέντευξη στο Open και στην εκπομπή “Ωρα Ελλάδος” παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και μίλησε για την ακρίβεια στα τρόφιμα, τις αυξανόμενες τιμές του ελαιόλαδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Πληθωρισμός στο μέσο όρο της Ευρώπης

Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι διεθνές και ευρωπαϊκό. Έχουμε έναν από τους τρεις χαμηλότερους πληθωρισμούς συνολικά στην Ευρώπη, στα δε τρόφιμα έχουμε 9,6% και για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 10%. Στην Ισπανία παραμένει διψήφιος, στο 10,5% και στην Ευρώπη είναι στο 9,2%, άρα είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Έχουμε αποπληθωρισμό στο γάλα -3%

Η Ισπανία μηδένισε τον ΦΠΑ στο γάλα. Αποτέλεσμα; Πληθωρισμός στο γάλα 13%, ετήσιος στην Ελλάδα -3%, άρα εμείς έχουμε αποπληθωρισμό. Και αυτό ισχύει για τις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων. Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις επιχειρήσεις και η επιβολή προστίμων έχει αποδώσει. Για αυτό και ο αποπληθωρισμός στο γάλα για παράδειγμα. Έχουμε επιβάλλει 5,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα και εξετάζονται πάνω από 5000 κωδικοί και αν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν κι άλλα πρόστιμα.

Χρειάζεται ο έλεγχος της αγοράς

Έχουμε κάνει πάνω από 14.000 ελέγχους μέχρι τώρα. Οι εταιρείες δεν προχωρούν σε ανατιμήσεις και θα κάνουν μειώσεις. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όμως και η μάχη συνεχίζεται. Πρόσφατα ανακοινώσαμε πολύ μεγάλο πρόστιμο σε πολυεθνική εταιρεία με σχολικά είδη. Η εταιρεία συμμορφώθηκε και θα συμμετέχει στη μόνιμη μείωση τιμής. Τελικά χρειάζεται ο έλεγχος της αγοράς.

Πληθωρισμός απληστίας

Το 2021 και το 2022 είχαμε αυξήσεις στο ράφι γιατί είχαμε πραγματικές αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Τώρα πέφτει το κόστος σε αυτά αλλά οι τιμές παραμένουν ακριβές. Τώρα, λοιπόν είναι που έχουμε πληθωρισμό απληστίας και πρέπει εμείς να κάνουμε ελέγχους.

Τα πρόστιμα εισπράττονται

Υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται διαχρονικά στη χώρα μας με ακριβότερες τιμές σε σχέση με το εξωτερικό. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι όμως. Μέχρι εδώ, είπε ο πρωθυπουργός. Επιβάλλουμε πρόστιμα στα αυξημένα περιθώρια κέρδους. Μόνο η Ελλάδα το κάνει αυτό. Και τα πρόστιμα εισπράττονται. Εμείς ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους στο σύνολο των προϊόντων.

Θα αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου

Το λάδι έχει πάει στα 8-9 ευρώ το λίτρο. Θα αυξηθεί η τιμή του. Ο πληθωρισμός του στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67% και στην Ελλάδα 28,8%. Υπάρχει έλλειψη και βλέπουμε εκτίναξη τιμών στο ράφι.

Δεν βάζουμε πλαφόν

Δεν βάζουμε πλαφόν 5 ευρώ στον παραγωγό γιατί την επόμενη μέρα όποιος δώσει καλύτερη τιμή στον παραγωγό, εκεί θα πουλήσει αυτός. Θα έρθουν οι Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι.

Ενδυνάμωση του καταναλωτή

Υπάρχει η εφαρμογή e-katanalotis που σου δείχνει τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα. Ενδυναμώνεται ο καταναλωτής με αυτό. Έχουμε επίσης υποχρεώσει τις αλυσίδες να δηλώνουν αυξήσεις στις τιμές των προμηθευτών και κάνουμε έλεγχο στους προμηθευτές.

Στόχος να ξεπεράσουμε τους 500 κωδικούς

Η πρωτοβουλία της μόνιμης μείωσης τιμής 5% είχε την πρώτη εβδομάδα 50 κωδικούς. Χθες είχαμε 300 κωδικούς. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 500 βασικά προϊόντα και αυτό να παρασύρει περισσότερους.

Βασική προτεραιότητά μας είναι οι αυξήσεις στους μισθούς στο νοικοκυριό και με τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε να μειωθούν οι τιμές στο ράφι.

Το Καλάθι του Νοικοκυριού πάει πάρα πολύ καλά. Το μέτρο αποδίδει και θα το συνεχίσουμε.

 

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα