Σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών για τα βαρέλια αργού πετρελαίου της Μόσχας.
Εντός ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η G7 και η ΕΕ περιόρισαν την τιμή στην οποία οι χώρες που δεν ανήκουν στην G7 μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή της Μόσχας, ενώ χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες ναυτιλίας και εφοδιασμού από εταιρείες της G7.
Τα μέτρα αποσκοπούσαν στον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο – τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και των πολεμικών ταμείων της – ενώ παράλληλα διατηρούσαν τις προμήθειες της χώρας στην αγορά για να αποφευχθεί μια μεγάλη έλλειψη.
Το ανώτατο όριο τιμών που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 απαγόρευσε την πρόσβαση στις υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και αντασφάλισης της G7, εάν οι αγοραστές που δεν ανήκουν στην G7 πλήρωναν περισσότερα από 60 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό. Το ρωσικό αργό που αποτελούσε παλαιότερα βασικό συστατικό στην πρόσληψη των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, κατευθύνεται τώρα κυρίως σε αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έδωσαν την Παρασκευή σήμα ότι το όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα μειωθεί ως μέρος μιας πρόσφατα συμφωνηθείσας δέσμης κυρώσεων.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε την καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Στοχεύουμε τους τραπεζικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικο-βιομηχανικούς τομείς της και περιλαμβάνουμε ένα νέο δυναμικό ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλλας συμφώνησε ότι ένα «χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου» ήταν μέρος των πρόσφατα συμφωνηθέντων μέτρων, σημειώνοντας επίσης ότι το μπλοκ επέβαλε, για πρώτη φορά, κυρώσεις στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού Rosneft στην Ινδία.
Κανένας από τους δύο αξιωματούχους δεν κατονόμασε ρητά το επίπεδο του νέου ανώτατου ορίου τιμών. Το CNBC επικοινώνησε με τον Καναδά, κάτοχο της ετήσιας εκ περιτροπής προεδρίας της G7 το 2025, για να σχολιάσει εάν η ομάδα εγκρίνει το μειωμένο όριο.