Σε φαρμακοβιομηχανίες και στη βιομηχανία καλλυντικών πέφτει το μεγαλύτερο βάρος για τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς ωστόσο να έχει αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτή της την απόφαση.
Με αφορμή την προώθηση της μηδενικής ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από επιβλαβή ρύπανση έως το 2050, η ΕΕ θέτει αυστηρότερους κανόνες για τον ατμοσφαιρικό αέρα, τους ρύπους των υδάτων και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων αποδίδοντας το 92% του τοξικού μολύβδου μικρορρύπανσης σε φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά.
Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία – εκπροσωπούμενη από την AESGP, την Medicines for Europe και την EFPIA – πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα χωρίς να βοηθήσουν ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση.
Σύμφωνα με την EFPIA, ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα έχει θέσει αυτό στο ποσοστό μόλις στο 10%. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις κόστους της Επιτροπής είναι σημαντικά υποτιμημένες όταν η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας υπολογίζει το κόστος τεταρτοταγούς επεξεργασίας από 885-1.025 εκατ. ευρώ ετησίως και η Επιτροπή μόνο 238 εκατ. και η Ολλανδία έως και 6 φορές μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής. Εκτιμήσεις από την EurEau, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ενώσεων Υπηρεσιών Υδάτων, δείχνουν ότι το κόστος κυμαίνεται από 3-9 φορές υψηλότερο από τους αριθμούς της Επιτροπής (μεταξύ 3,6 και 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως).
Η EFPIA επισημαίνει ότι η βιομηχανία του φαρμάκου έχει θέσει σε εφαρμογή εκτεταμένο πρόγραμμα Eco-Pharmaco-Stewardship τα τελευταία 15 χρόνια και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φαρμακευτικών προϊόντων στο περιβάλλον.
Όπως εξηγεί η γενική διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll, η φαρμακοβιομηχανία είναι πρόθυμη να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της. Ωστόσο, η απόφαση να πληρώσουν για τον καθαρισμό των μικρορύπων μόνο οι βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών και για τους άλλους τομείς είναι αυθαίρετη και αντίθετη από την ίδια της τη μελέτη που καταδεικνύει άλλους τομείς ως πηγές μικρορύπων.
Μια τέτοια προσέγγιση θα αποτύχει να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη πιο πράσινων προϊόντων και θα επιδεινώσει τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού κρίσιμων φαρμάκων, ιδίως στον τομέα των εκτός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.