Η ακριβή ενέργεια μπορεί να σκότωσε περισσότερους Ευρωπαίους συγκριτικά με την Covid-19 τον προηγούμενο χειμώνα, όπως αναφέρει ο Economist.
O αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από το κρύο αγγίζει τις 68.000, αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τους θανάτους λόγω πανδημίας.
Υψηλό κόστος
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προκάλεσε άνοδο των τιμών.
Αν και το κόστος χονδρικής έχει πλέον μειωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο, οι τιμές του οικιακού ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα, αυξήθηκαν κατά 69% και 145% αντίστοιχα, κατά την διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα.
Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές
Οι υψηλές τιμές ενέργειας αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Τον Νοέμβριο ο Economist προέβλεψε ότι το ακριβό ρεύμα μπορεί να οδηγήσει σε 22.000 έως 138.000 θανάτους. Τελικά, ο αριθμός ανήλθε κάπου στη μέση, ήτοι στις 68.000.
Οι υπερβολικοί θάνατοι
Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πώς οι θάνατοι τον περασμένο χειμώνα συγκρίνονται με τους προηγούμενους, πρέπει να θέσουμε ένα κοινό μέτρο θνησιμότητας – τους υπερβολικούς θανάτους.
Συγκρίνοντας τους πραγματικούς θανάτους με τον αριθμό που θα περιμέναμε δεδομένης της θνησιμότητας τις ίδιες εβδομάδες του 2015-19, διαπιστώνεται ότι οι θάνατοι σε όλη την Ευρώπη ήταν υψηλότεροι από το αναμενόμενο. Σε 28 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα του Economist, σημειώθηκαν 149.000 υπερβολικοί θάνατοι μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, που ισοδυναμεί με αύξηση 7,8%.
Oι παράγοντες υπερβολικής θνησιμότητας
Covid
Μεταξύ αυτών που πέθαναν τον περασμένο χειμώνα, σχεδόν 60.000 καταγράφηκαν ως θάνατοι από Covid-19. Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2022, ο επίσημος αριθμός θανάτων από Covid ήταν το 79% των συνολικών υπερβολικών θανάτων στις 28 χώρες. Αντίθετα, τον χειμώνα του 2022 ήταν μόλις το 40%.
Kαιρικές συνθήκες
Μια πτώση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1°C (1,8°F) σε διάστημα τριών εβδομάδων σχετίζεται με αύξηση 2,2% στους συνολικούς θανάτους. Ωστόσο, ο προηγούμενος χειμώνας ήταν πιο ήπιος από τον μέσο όρο του 2015-19, επομένως το κρύο από μόνο του δεν μπορεί να ευθύνεται για τους επιπλέον θανάτους.
Το υψηλό κόστος ενέργειας
Σύμφωνα με τους αριθμούς, προκύπτει ότι οι χώρες με τους περισσότερους υπερβολικούς θανάτους, είχαν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων.
Οι θάνατοι στην Ευρώπη μπορεί να ήταν ακόμη περισσότεροι, εάν οι κυβερνήσεις δεν παρέμβαιναν στις αγορές ενέργειας. Σε 23 χώρες που δόθηκαν επιδοτήσεις για το ρεύμα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σώθηκαν 26.600 άνθρωποι.
Και ενώ ο χειμώνας τελειώνει, και οι πηγές θέρμανσης δεν θα είναι ιδιαίτερα απαραίτητες το επόμενο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προκάλεσε μόνο των θάνατο ντόπιων αμάχων, αλλά και χιλιάδων άλλων συνανθρώπων μας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.