Την ελπίδα ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι φαρμακοποιοί.
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης επισημαίνει ότι το ζήτημα των ελλείψεων αποτελεί «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», το οποίο ωστόσο θα αντιμετωπιστεί τόσο με τα μέτρα που λαμβάνονται όσο και με την επικείμενη ύφεση των λοιμώξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης λέει στο iefimerida.gr πως πρόκειται για «ένα φαινόμενο που απασχολεί όλη την Ευρώπη», τονίζοντας ότι «ακόμα και στη Γερμανία τα φαρμακεία έχουν αδειάσει». Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, εκτιμούν ότι τις προσεχείς ημέρες οι εφημερίες θα είναι δύσκολες, με τον κ. Ευγενίδη να καλεί το κοινό να μη στοκάρει φάρμακα, ώστε να διατίθενται εκεί που πραγματικά χρειάζονται.
Γιατί παρατηρούνται, όμως, αυτές οι ελλείψεις στα φάρμακα; Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει πως ο πρώτος λόγος είναι ότι «υπάρχει τρομακτική ζήτηση, λόγω της έκρηξης των λοιμώξεων, που εδώ και δύο χρόνια, ουσιαστικά, απουσίαζαν. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει. Είναι παγκόσμιο θέμα, παροδικό, όμως θέλει τον χρόνο του για να ανταποκριθεί η εφοδιαστική αλυσίδα».
Ο κ. Ευγενίδης, από την πλευρά του, λέει πως ένας από τους λόγους είναι ότι «οι εταιρείες έκαναν λανθασμένο προγραμματισμό, λόγω της “απουσίας” ιώσεων τα τελευταία δύο χρόνια».
Πλεύρης: Μέτρα σε σε δύο επίπεδα – Έλεγχοι και «λουκέτα» όπου χρειάζεται
Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «αυτό που κάνουμε είναι ότι παρεμβαίνουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι ο έλεγχος των φαρμακοβιομηχανιών ότι κάνουν τις εισαγωγές που χρειαζόμαστε. Στα φάρμακα που βγαίνουν στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα. Σε αυτά που εισάγονται, όμως, ελέγχουμε τις φαρμακοβιομηχανίες και ήδη ελέγχουμε εννέα (φαρμακοβιομηχανίες)».
Στο ερώτημα γιατί ελέγχονται οι φαρμακοβιομηχανίες, ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζει: «Ο λόγος είναι απλός. Στο εξωτερικό είναι πιο ακριβά τα φάρμακα. Γι’ αυτό και η “μαμά” εταιρεία προτιμά την παραγωγή να τη στείλει εκεί όπου θα έχει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς πιέζουμε τις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν τις εισαγωγές που χρειαζόμαστε».
Το δεύτερο σκέλος, συνεχίζει ο υπουργός Υγείας, «που δεν αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα αλλά άλλα που είναι ελλειπτικά, είναι ότι έχουμε απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές, ενώ κάναμε και εφόδους στις φαρμακαποθήκες ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν κρατάνε στοκ για να το κάνουν εξαγωγή, αλλά το δίνουν στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο μπήκε “λουκέτο” σε δύο φαρμακαποθήκες, κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί».
Ελπίδες για ομαλοποίηση εντός Ιανουαρίου
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο αναμένει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
«Όπως είπαμε, είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, άρα ούτως ή άλλως, θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Όμως σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, δηλαδή είτε τη μη μεγάλη εισαγωγή λόγω κέρδους, είτε τις παράλληλες εξαγωγές και τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Αυτό που μας καίει εμάς είναι τα μοναδικά φάρμακα. Γιατί αν λείπει ένα επώνυμο αντιπυρετικό υπάρχει το αντίστοιχο. Δεν έχουμε τέτοιο μεγάλο πρόβλημα στις ετικέτες. Εμάς μας νοιάζει να διασφαλίζεται ότι σε κάθε κατηγορία θα υπάρχει τουλάχιστον ένα φάρμακο για να το προμηθευτούν οι πολίτες» λέει ο Θάνος Πλεύρης.
Σχετικά με το πότε αναμένεται να αποδώσουν τα μέτρα και να υπάρξει ομαλοποίηση ο υπουργός Υγείας εξηγεί:
«Περιμέναμε από τον Σεπτέμβριο ότι θα προκύψουν ζητήματα γι’ αυτό και ξεκινήσαμε πιο εντατικούς ελέγχους και τις απαγορεύσεις. Θεωρούμε ότι στα μεν ελλειπτικά θα αποδώσουν άμεσα τα μέτρα. Ήδη αυτή τη στιγμή, αυτό δείχνουν τα στοκ των φαρμακαποθηκών. Στα φάρμακα με παγκόσμια έλλειψη, παιδιατρικά κ.λπ, δεδομένου ότι η κορύφωση της γρίπης έγινε τώρα και θα αρχίσει στην Ευρώπη να πέφτει, εκτιμούμε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα φάρμακα.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «ο Ιανουάριος θα είναι ένας σχετικά δύσκολος μήνας. Όμως, η απόδοση των μέτρων, και συνολικά της ύφεσης που θα παρατηρηθεί στις λοιμώξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει απτά αποτελέσματα μέσα στον Ιανουάριο. Επομένως, όταν εμείς θα είμαστε σε μια μεγαλύτερη έξαρση με τις ιώσεις, δεν θα έχουμε πρόβλημα στην επάρκεια του φαρμάκου».
Τι «βλέπουν» οι φαρμακοποιοί
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από το φαρμακείο το οποίο λειτουργεί, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες «να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Δεν θα πρέπει να αποθεματοποιούμε στο σπίτι μας τα φάρμακα».
Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Ευγενίδη, η εφημερία της Πρωτοχρονιάς, την προσεχή Κυριακή, «θα είναι δύσκολη για τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Είναι κλειστές και οι εταιρείες και δεν θα υπάρχει καν η δυνατότητα να στείλουν απόθεμα».
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ υπογραμμίζει ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Υγείας «σε αυτά που έχουν πρόβλημα λόγω παράλληλων εξαγωγών, θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Γιατί; Διότι αυτά τα φάρμακα θα μείνουν στη χώρα και θα βελτιωθεί η κατάσταση. Όμως δεν γίνεται να ομαλοποιηθεί για όλα».
«Πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρόβλημα» – «Φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν έξω τα φάρμακα επειδή έχουν μεγαλύτερο κέρδος»
Όπως εξηγεί, «υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα με την παραγωγή, τις πρώτες ύλες, τη συσκευασία. Σε αυτά τα φάρμακα δεν είναι εύκολη η λύση. Είναι ένα θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη. Και στη Γερμανία τα φαρμακεία έχουν αδειάσει. Μπορούμε να μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό, ένα παγκόσμιο πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή «πρώτες ύλες έχουν σταματήσει να παράγονται, άλλες παράγονται άλλα έχουν ακριβύνει, όμως το φάρμακο δεν έχει ακριβύνει». Αυτό έχει ως συνέπεια η ελληνική αγορά να μην είναι ελκυστική για κάποιες φαρμακοβιομηχανίες. «Αυτό ισχύει γι’ αυτά που εξάγονται. Δεν συμφέρει τις βιομηχανίες και τα στέλνουν έξω» προσθέτει και καταλήγει ως εξής:
«Έχουμε όμως και τα φάρμακα στα οποία η έλλειψη σχετίζεται με τις πρώτες ύλες. Βλέπουμε ότι και οι εταιρείες έκαναν προγραμματισμό λανθασμένο, επειδή δεν είχαμε ιώσεις, λόγω προστασίας τα τελευταία δυο έτη. Σε αυτή τη φάση είμαστε στην αρχή των λοιμώξεων. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Φαρμακοποιοί, κράτος, υγειονομικοί, βιομηχανία. Και πρέπει οι πολίτες να μη ψάχνουν συγκεκριμένες εταιρείες και σε καμία περίπτωση να μην αγοράζουν φάρμακα χωρίς λόγο».